IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иванина Манчева: Фискалният резерв е под санитарния минимум

Нужни са законови промени, които да ограничат безконтролните харчове, изтъква икономистът

22:18 | 16.04.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма риск за финансите на държавата, но фискалният резерв е под санитарния минимум и би било добре да има законови промени, които да ограничат тези безконтролни харчове, посочи Иванина Манчева, икономист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Светът е бизнес“. 

"Правителството използва фондове, които трябва да са неприкосновени като Сребърния фонд или ядрените фондове, или учителския фонд и т.н., за да финансира свои разходи, което би трябвало да се ограничи чрез Закона за публичните финанси", изтъква експертът. "В този момент изглежда изчерпан резерва за финансиране на мерките за запазване на заетостта. След май месец правителството няма да разполага със средства да продължи тези подкрепящи заетостта мерки", обясни още Манчева.

По думите ѝ България при всички положения тази година ще трябва да излезе на външните пазари – въпросът е с каква сума и дали конюнктурата на тези пазари ще позволи финансиране при добри параметри.

"Риск за финансовата стабилност на държавата на този етап няма, но съществува напрежение, което е предизвикано от прекомерни разходи, които доведоха до това средствата във фискалния резерв да спаднат под санитарния минимума. Липсата на ясни правила относно фискалния резерв създават изкушение за непрозрачно харчене или за така наречения паралелен бюджет".

Друга тема, която беше засегната е инициативата на американския министър на финансите Джанет Йелън за въвеждане на глобален минимален данък, която според Манчева ни засяга, тъй като е време да престанем да разчитаме на режима ниски данъци и евтин труд.

"Глобалният минимален данък представлява изравняващ данък, така че компаниите в САЩ да бъдат обложени с по-висок данък, за да финансират нарасналите публични разходи там, като в същото време нямат стимул да изнасят доходите си към офшорни сметки или страни с нисък данък. Скоро в България ниските данъци няма да бъдат считани за предимство", посочва Манчева.

От думите на госта стана ясно, че дигитализацията може да доведе до значителен ръст в икономиката, стига да не се гледа изолирано на дигиталната икономика на фона на останалите сектори.

"Ние имаме развит ИТ сектор, който продължава да расте дори и по време на пандемията. Интегрирането на ИТ сектора в българската икономика не е толкова голямо за разлика от туристическия сектор, например. Това зависи и от усилията на българското правителство да въведе електронни услуги и управление“, заяви Манчева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Werter
преди 2 години
Госпожата Манчева си говори наизуст, по-скоро опорни точки. Бюджетът се утвърждава от парламента, изпълнението се отчита пред парламента и няма как да се харчи безконтролно. Има си достатъчно контролни органи - бюджетна комисия, сметна палата, ДФК, антикорупционна комисия, прокуратура и т.н.Фискалният резев е много над т.нар. санитарен минимум и по-добре г-жа Манчева да наложи санитарен минимум на лъжите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
xapoznai
преди 2 години
Първо приходите и разходите не вървят еднакво по месеци и реално трябва да си доста глупав за да изтеглиш още няколко милиарда, които да си седят свободни само за да не пипаш "неприкосновените", които в общия случай се възстановяват в рамките на месеца, а да не говорим че сумите които се "взимат" от тях са нищожни. После "безконтролните" харчове са основно в края на годината и ако това че не се прави актуализация на бюджета ги прави безконтролни е добре да напомним, че няма случай до сега актуализация да не е била одобрена. Просто излишен цирк в парламента като опозицията в общия случай иска да се опапкат за социал за да се хареса на мат'ряла.Колкото до имагинерния данък дето САЩ щели да наложат у нас ще споделя, че който има такива мераци просто ще трябва да кеши. Защото едно е да печаташ по 10% от БВП ежегодно, а друго да си във валутен борд. И съвсем различно е да се гонят дипломати, а съвсем друго са паричките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
evtimvz
преди 2 години
Ниските и небалансирани данъци, както е при нас, подкрепят олигархията. Точно тя експоатира дребния и средния бизнес, като разполага с огромен финансов ресурс и доминация на пазара. Ниските данъци за богатите пък засилва и неравенството в обществото, защото липсват средства за структурни проекти и социална защита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
а защо не го разглеждаш като стимул против корупцията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
И какво напирате за този данък г-жо Манчева ? При еднакъв данък кой ще накара някой да инвестира в България вместо Германия или Франция като знаем каква е корупцията тук ?!? То с 10% едвам ги навиваме а си представям с 20-30% то просто всичко ще емигира навън.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още