IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Забавянето на бюджета няма да се отрази върху пенсиите

Да има автоматична връзка между максималния осигурителен доход и средната работна заплата, предлага бившият социален министър

11:25 | 29.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Забавянето на бюджета за догодина няма да се отрази драматично върху пенсиите. При всички положения в бюджета за тази година са предвидени достатъчно средства. Това е технически решима задача. Големият въпрос е ще има ли някакви стъпки по посока на постигнатата договореност за нови промени в осигурителния модел. Това коментира пред БГНЕС бившият социален министър Иван Нейков.

Относно това дали е нужна цялостна реформа на пенсионната система, бившият социален министър каза, че българският модел е един от модерните модели. Според него моделът не е виновен за това, че пенсиите са ниски. По думите му за това е виновна политиката по доходите.

„При ниски заплати няма как да има високи пенсии. Пенсията е функция на заплатата, която си получавал на практика. Така че от тази гледна точка е прибързано да говорим за промяна на модела. Много по-важно е да направим анализ за всичките години, при които действаше сегашният модел. Те вече са повече от 20 години. Трябва да видим какво в модела е добро и какво трябва да бъде усъвършенствано. Чак тогава да мислим за промяна“, категоричен бе Нейков. 

Относно идеята, която се обсъжда от преговарящите партии, минималната работна заплата да бъде процент от средната, Нейков каза, че в този случай се допуска принципна грешка. Според него говорим не за инструмент, а за статистическа величина.

„Има инструменти. Това са предвидените механизми в Конвенция 131 на Международната организация на труда, която ние сме ратифицирали и която час по-скоро трябва да въведем в действие. В момента се мотаем и не искаме да намерим един наистина много професионален механизъм за минималната работна заплата. Трябва да бъдат отчетени както социалните фактори, така и икономическите фактори. Има механизми, ние просто се опитваме да ги заобиколим и да минем по лесния път“, смята Нейков.

Запитан трябва ли да се увеличи максималният осигурителен доход, той заяви, че този въпрос е свързан отново с политиката по доходите.

„В случаите, при които максималният осигурителен доход е горе-долу около 2 пъти средната заплата, при такава гледна точка е неразумно да се търси значително увеличение на максималния осигурителен доход. Когато обаче се изправим пред ситуация, в която започва да расте средната работна заплата, няма как да остане свещена крава и да не може да бъде пипан максималният осигурителен доход. Трябва да се намери връзка между двата инструмента и най-добре би било тази връзка да бъде автоматична“, коментира бившият министър.

Попитан дали трябва 120-те лева добавка за всички пенсионери да бъде запазена до края на извънредната обстановка, експертът изрази мнение, че е против всяка мярка, която се дава на калпак. По думите му това е фундаментална грешка.

„Това е грешката на всички действия в социалната сфера, които не отчитат потребностите и възможностите на хората. Затова за мен е грешка да се дава, независимо каква е сумата, поравно на всички. Хората имат различни потребности. Хората имат и различни възможности. Няма защо да слагаме всички в един и същ кюп. Не трябва да се дава по равно на всички. Трябва да се дава на този, който истински има нужда“, допълни той.

Специалистът коментира и предложението на Асен Василев социални помощи да не се дават на лица, които са трудоспособни. По думите му и сега съществува такава система. Има много случаи, при които помощта се дава чрез извършване на определена обществено полезна дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още