IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гешев остава единственият кандидат за главен прокурор

Министърът на правосъдието не номинира кандидат за участие в процедурата, за да не създава конфронтации

14:47 | 29.07.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Номинацията на заместник-главния прокурор Иван Гешев остава единствената за нов главен прокурор. Неговата кандидатура беше издигната от цялата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Номинацията беше подкрепена както Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, така и от правосъдния министър Данаил Кирилов и сегашния главен прокурор Сотир Цацаров.

„Аз възприемам, че при това положение е налице проявление на принципа на магистратското самоуправление. По тази причина зачитам това предложение като съсловно предложение, като предложение на професионалистите в областта“, мотивира отказа си от правото да внесе втора номинация Данаил Кирилов, цитиран от БНР.

Той допълни, че гражданското общество не е подкрепило обща кандидатура и коментира, че не може да приеме единственото постъпило предложение - на следователя Бойко Атанасов, поради несъответствието му с изискванията на закона. 

Днес беше последния ден, в който можеха да се внасят кандидатури за следващ главен обвинител. Изборът на нов шеф на държавното обвиние ще бъде на 24 октомври.

Кандидатурата на Иван Гешев предизвика сериозно обществено недоволство, като напрежението ескалира след интервюто на Гешев пред БНТ, в което той обяви, че не е привърженик на твърдото разделение на властите. Заради това адвокати и формални и неформални юридически организации поискаха на 25 юли номинацията на заместник-главния прокурор да бъде оттеглена.

Тогава движението пред сградата на ВСС бе блокирано в продължение на часове. Организаторите на протеста бяха от коалиция „Демократична България“, представители на която Гешев обвърза индиректно с кибер атаката срещу НАП.

По стара традиция към протеста тогава се появи и контрапротест – другата група недоволни пък искат оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и подкрепят кандидатурата на Гешев за главен обвинител. 

„Ще ви върна към една друга процедура, когато 17 човека номинираха един друг бъдещ главен прокурор, който беше сам и такива реакции нямаше. Той беше един успешен главен прокурор, поне за мен. Говоря за господин Борис Велчев. Така че това, което искам да коментирам е, че нямам какво да коментирам, а трябва да имам много време за работа. Подробности по тази процедура ще коментирам, когато му дойде времето - наесен, когато наближи моментът. Сега в момента имам работа“, каза днес след заседанието на ВСС Иван Гешев, цитиран от БНР.

Малко преди това той лично огласи поредната акция на спецпрокуратурата и МВР срещу група за трафик на мигранти.

Тази вечер от инициативата "Правосъдие за всеки" организират протест срещу номинацията на Гешев пред сградата на столичната Съдебна палата и пред Окръжната прокуратура в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 3
Спящият бик
преди 4 години
Да, де, ама как се прави, милият!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Zdravko
преди 4 години
Превзета държава сме се отвсякъде, само се заблуждаваме/заблуждават/ ,че сме демокрация ! Всичко е Пунта Мара както си го признава Тиквата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 4 години
че Бойко даже не се е засилил на там, той си знае че с него няма да ни пуснат и само ни мета прах в очите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Спящият бик
преди 4 години
Бойко, щом си траеш, ще видиш Еврозона и Шенген през крив макрон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Спящият бик
преди 4 години
Такъв "избор" и при Бай Тошо немаше... То, не че досега сме имали, но се надявахме вече да имаме Гл. прокурор - все пак 30 г. минаха оттогава... Не е честно все мафията да си го назначава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 4 години
... и почвам да бегам, бате !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
Onia
преди 4 години
Мутро-мафиотска помия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още