IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ива Митева: Най-правилното решение в този парламент беше за Изборния кодекс

За машинното гласуване тя заяви, че тайната на вота е абсолютно честна и гарантирана

22:31 | 07.05.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Това какъв е животът на българския парламент, го определя българската Конституция. За мен лично беше едно изпитание, един опит, тъй като аз съм работила от другата страна като експерт. Това заяви пред БНТ председателят на най-кратковременния парламент в българската история Ива Митева.

Сега вече, от страната на политиката и особено като председател на НС, видях, че нещата изглеждат много различно, допълни тя.

Видях, че да имаш добра експертиза е едно, но да бъдеш политик и да успяваш да балансираш между всички парламентарно представени партии и коалиции, е нещо съвсем различно. Видях отговорността на председателя на НС.

Последните дни са много динамични и живи в българския парламент - успяваме да търсим много решения, а смятам, че добрите решения се постигат с взаимно разбиране и търпимост, смята Ива Митева.

Търпимост ни трябваше на всички в този парламент и в тези дни, в които работихме усилено.

При положение, че се върви към избори и от самото начало се знаеше този път, по който поемаме, това беше най-правилното решение, заяви Митева относно промените в Изборния кодекс.

Да, има препоръки на Венецианската комисия, да много пъти самата аз съм казвала за този едногодишен срок, но те са свързани с промяна на изборната система, с промяна на граници на изборни райони. Това, което ние направихме, е наистина да облекчим правото на гражданите в чужбина да гласуват. Всички българи са равни пред закона и трябва да имат еднакво избирателно право и трябва да могат да го упражнят. Тръгването с изборните правила беше най-правилното решение. В този парламент бяха внесени над 76 законопроекта само в рамките на 3 седмици - това е страшно много, допълни Митева.

За машинното гласуване тя заяви, че тайната на вота е абсолютно честна и гарантирана.

Не смятам, че това, че 100% ще се гласува с машина, е противоконституционно, категорична е Митева.

Тя обясни още, че на изборите във Велико Търново проблемът с машините не е бил софтуерен, а в предоставяне на листата на конкретна партия. Така че, нека да не се спекулира с това, подчерта Митева и допълни, че машината абсолютно гарантира тайната на вота и няма връзка с интернет.

Ако нормите бъдат обявени от Конституционни съд за противоконституционни, ние имаме включена хартия за избирателните секции и тя ще бъде предоставена за гласуване, допълни председателят на НС.

На въпрос защо не са приети поправки за мажоритарния вот, Ива Митева заяви, че промяната на мажоритарната система е нещо сериозно и е несериозно да се поставя на обсъждане в границите на едно денонощие.

Това засяга и избирателните граници, ние все още нямаме извършено преброяване и работим с данните от 2011 г. Не можем да тръгнем с различна тежест на мандатите в различните райони, така че е несериозно да се твърди, че се отказваме, смята Митева.

За партийните субсидии заяви, че размерът на субсидиите наистина е в компетентността на НС, но не е имало достатъчно гласове за мнозинство.

Голямата работа на този парламент е, че се опитахме да водим диалог помежду си. Виждате, че когато водя заседанията проявявам търпимост и изчаквам всеки да се изкаже, заяви в заключение председателят на 45-тия парламент.

В същото време съпредседателят на "Демокатична България" Христо Иванов каза пред БНТ, че няма да се присъедини към очернянето на този парламент. "Това беше парламент на пропукването или на събуждането за самостоятелен живот спрямо дългата изкуствена роля, в която беше вкаран - да играе ролята на един гумен печат на премиера", допълни той.

Парламентът използва тези девет работни дни, за да заяви факта, че това е отделна власт.

Той показа, че има политическа решимост да не се участва в старата политическа игра. Този процес няма да е прост, еднократен, линеен, но това е пропукването, категоричен е Христо Иванов.

Борисов е най-добрия сводник в бардака на властта, смята лидерът на "Демократична България".

По въпроса дали може да бъде намерен път към общи политики с "Има такъв народ", Иванов заяви, че това зависи от тях самите. Ние показахме, че сме готови да търсим партньорство, бяхме готови да водим диалог с всички, категоричен е Иванов.

Относно един от главните приоритети на "Демократична България" - провеждането на съдебна реформа, Христо Иванов заяви, че специализираното правосъдие е превърнато в инструмент за селективна избирателна репресия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Това е грешно най-вероятно, понеже отговора произтича от това до къде се простира границата на гражданството. Дали е до притежанието на ЕГН или раждането в държавата или пребиваването и след това ако напуснеш за колко време? За 5 часа до магазин в Турция спираш ли да си гражданин, а за 1 седмица, за 1 година, за 10. Когато една държава изпрати армията си да атакува друга, армията става ли граждани на другата държава и собствената им да спре да я третира като нейна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Тези отвън ако искат да гласуват никой не им забранява ! Хващат си самолета и гласуват в местната секция нали все пак гласуваме за управление тук а не в Италия или САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Аха .... значи различните райони имат разлина тежест според живущото население.... е тогава да ми обясните защо моята тежест е еднаква с тежеста на тези в чужбина които идват тук само да си правят зъбите а пък има такива които не са си идвали от 15 години, но гласуват кой да ме управлява :) Нещо тук с тежестите не са съвсем наред нещата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
Браво за изборния кодекс. Колко остана до закриване на специалните съдилища, че там удара е в десятката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още