IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрист: Законът не казва нищо за защитата на личните данни от арбитражни институции

Разделянето на делата в казуса с теча на лични данни от НАП крие опасност от противоречащи си решения, посочи правният експерт д-р Мартин Захариев

11:55 | 17.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговският арбитраж и GDPR е малко изследвана тема и затова реших да проверя как защитата на личните данни засяга дейността на арбитражните институции. Това съобщи в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria д-р Мартин Захариев, правен експерт във фондация "Право и Интернет".

“На първо място, арбитражите трябва да отговарят на всички останали изисквания, които Регламентът въвежда за опазване на личните данни и информацията. Не на последно място, те могат и да са адресати на големи глоби”, посочи той и поясни, че българският закон не казва нищо за защитата на личните данни от арбитражни институции, което е пропуск, но „който се надяваме да се поправи".

Мартин Захариев е на мнение, че трябва да се постигне баланс между многото права на хората по Регламента и гарантирането на справедлив процес. "Най-просто казано, не може да искате от вашия кредитор или от арбитъра, който ще решава спора ви, „да ви забрави“”, коментира той.

Според него, другото важно е арбитражите да вземат мерки срещу изтичане на информация, тъй като това може да доведе до много големи вреди.

“Едно от предимствата на арбитража е именно конфиденциалността на производството. Много компании избират арбитраж, за да не е публично делото им и търговските им тайни да бъдат разгледани при закрити врати”, каза юристът и напомни, че правото на защита на личните данни и свързаните с това права не са абсолютни и това е важно да се знае.

По думите му правото на справедлив процес и защита пред съд или арбитраж също са важни и това може да наложи ограничение на защитата на личните данни, което е предвидено в закона.

“В юридическата общност се поставя въпроса за изкуствения интелект и правораздаването, но прилагането на правото изисква човешка намеса и контрол. Изкуствения интелект обаче намира широко приложение в по-прости юридически дейности, които не изискват задълбочен анализ и преценка”, каза Захариев.

Юристът смята, че в казуса с теча на лични данни от НАП, според който се разглеждат 150 отделни дела на граждани от различни състави, се крие опасност от противоречащи си решения. “Това не създава правна сигурност и няма да е в полза на хората, убеден е той.

Мартин Захариев е категоричен, че технологиите позволяват бързо преминаване от една територия в друга и затова трябва да има наднационални регулации и България трябва да следва позициите на ЕС като държава-членка.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още