IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Югозападният район се оказа най-слабо засегнат от кризата

Регионът запазва водещото си място сред останалите региони в страната

17:11 | 15.04.15 г.
Югозападният район се оказа най-слабо засегнат от кризата

Югозападният район е засегнат по-слабо от световната криза в сравнение с останалите региони в страната. Така през годините той успява да запази водещата си позиция в страната.

Това е записано в докладите за изпълнението на плановете за развитие на регионите в страната в периода 2007 – 2013 година. Те бяха разгледани и одобрени от кабинета, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Преди празниците министрите разгледаха как са се развивали Северозападният, Северният централен и Североизточният район. Тогава заключенията бяха, че Северозападният район продължава да бъде най-слаборазвитият в цяла Европа.

За сметка на това Югозападният започва да се доближава до средните нива на ЕС, като брутният вътрешен продукт на човек от населението, изработен в района, достига 78% от средното за ЕС. За сравнение, в Северозападния регион се произвеждат около 30% от средните за общността нива.

В доклада обаче се подчертава, че добрите позиции на Югозападния район се дължат основно на ролята на столицата и е налице ясно изразен вътрешнорегионален дисбаланс в развитието му.

Анализът на социално-икономическите показатели за изпълнението на плана за развитие на Южения централен район показва, че неговото икономическо състояние остава непроменено. По отношение на БВП на човек от населението районът запазва четвърто място сред другите в страната (общо шест - бел. ред).

Предприетите мерки за привличане на инвеститори гарантират ръст на чуждестранните преки инвестиции в района, но въпреки това задържането на инвеститорите остава предизвикателство в някои от областите. Има засилен интерес на туристи към региона и за това свидетелстват увеличените приходи от нощувки. Но в същото време се задълбочават демографските проблеми и диспропорциите в териториалното разпределение на населението.

Югоизточният район регистрира стабилност и устойчивост, близка до средната в страната. Въпреки предприетите мерки за привличане на инвеститори в района и подобряване на социално-икономическата конюнктура бизнес условията остават непривлекателни за инвеститорите.

Туризмът е единственият сектор от местната икономика, който отчита ръст, но все още остават предизвикателствата, свързани с качеството на обслужване и разнообразяване на туристическия продукт. И тук има задълбочаване на демографските проблеми и диспропорциите в териториалното разпределение на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още