IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН: Има общи цели, които ще позволят създаването на стабилно мнозинство*

Не сме в коалиция с другите партии, а ще водим разговори и ще представяме целите си, заяви Тошко Йорданов

09:39 | 23.07.21 г. 2
<p>
	<em>Тошко Йорданов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Тошко Йорданов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Има много несъвместими точки в програмите с другите партии, които са поканени за разговори от "Има такъв народ" (ИТН), коментира зам.-председателят на партията Тошко Йорданов по време на започналите консултации при президента Румен Радев. Той коментира обаче, че има общи цели, които ще позволят създаването на стабилно мнозинство, дори и да е плаващо по някои политики, стига партиите да преглътнат своите "партийни пристрастия".

Йорданов изброи някои от приоритетите - реформата в съдебната система, главния прокурор, здравната система и други и допълни, че по никакъв начин няма да имат контакти с ГЕРБ при търсене на формулата за съставяне на кабинет. 

След разговорите в Президентството от ИТН признаха, че виждат много общи точки с останалите партии, които са поканили на преговори, включително и с БСП и ДПС.

"Ако успеем да стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри", заяви Тошко Йорданов пред журналисти.

Той беше категоричен, че ИТН не са в коалиция с нито една партия, а ще водят разговори, на които ще изложат своите цели. "Ако другите партии преценят, че те покриват техните приоритети до някаква степен, ще преценят дали да подкрепят кабинета, или не", допълни още той и отхвърли тезата, че партията ще е партньор с партиите на статуквото, с които заявяваше, че няма да има нищо общо.

По-рано от ИТН заявиха пред президента, че осъзнават отговорността си и ще предложат кабинет, след като проведат разговори с ръководствата на политическите партии. Но от партията са категорични и че не се притесняват от предсрочни избори, защото това е нормална демократична процедура.

"Нека тезата за отиваме на предсрочни избори остане назад", коментира от своя страна президента Румен Радев. Той беше категоричен, че има спешни задачи, които изискват наличието на кабинет и парламент, сред които и актуализацията на бюджета. В ЕС чакат реформи, за да отпуска средства, каза още Радев и призова да не се избързва с формулата за предсрочните избори, а да се изчерпат всички варианти за съставяне на стабилно правителство.

Държавният глава обаче беше категоричен, че безпринципната коалиция е по-лоша от липсата на правителство и допълни, че не сме в ситуацията на "правителство на всяка цена".

Той призова да се търсят общите пресечни точки, приоритети и цели в името на българските граждани и подчерта, че максимално бързо е свикал Народното събрание и е започнал консултации за съставяне на правителството. Радев обаче е готов да изчака с връчването на проучвателния мандат в името на съставянето на стабилна коалиция.

Президентът поздрави ИТН за решението да води разговорите за това в Народното събрание.

В Президентството днес ще се проведе серия от консултации с парламентарно представените партии в 46-то Народно събрание. По план след ИТН Румен Радев трябваше да разговаря с представителите на ГЕРБ, които останаха втори.

Междувременно обаче стана ясно, че ГЕРБ няма да се отзове на поканата за консултации при президента Румен Радев.

"Считаме, че вече многократно беше нарушен диалогът. Считаме, че вече се водят разговори между другите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство", обясни мотивите на ГЕРБ председателят на ПГ Десислава Атанасова.

* Статията е допълнена с изявлението на Тошко Йорданов след края на разговорите в Президентството

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Zdravko
преди 2 години
ГЕРБ=ГРОБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Кои бяха тези ГЕРБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още