IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT индустрията може да повиши БВП с поне 2%

БАИТ работи с правителството за оптимизиране на целия процес по наемането на кадри от външни пазари

12:06 | 20.04.16 г. 1
IT индустрията може да повиши БВП с поне 2%

Българската IT индустрия може да допринесе с минимум 2% за разширяване на БВП на страната през следващите 2-3 години. Това каза Петър Иванов, председател на УС на БАИТ, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Сремежът на БАИТ е да бъде създадена работеща процедура за издаване или отказ от синя карта в срок до 30-45 дни, каза Иванов.

В България съществува огромен дефицит на кадри в IT сектора. По думите на експерта, за да бъде решен този проблем, трябва и се работи в няколко направления – обучение на студенти на вътрешния пазар, внос на чуждестранни студенти и издаването на сини карти, което представлява най-краткосрочното решение.

Първата стъпка за облекчаване на процедурата по издаване на сини карти е направена с отпадане на пазарния тест за професии, за които се знае, че липсват специалисти, допълни експертът. 

Следващата стъпка, по която БАИТ работи с правителството, е оптимизиране на целия процес и наемането на кадри от външните пазари.

Членството на България в ЕС е едно от предимствата на страната за привличането на специалисти от съседните страни – Македония, Сърбия, Молдова, Украйна.

По-ниският подоходен данък за физическите лица спрямо други европейски държави и високите очаквания за икономически ръст са сред другите плюсове на България по пътя на привличането на чуждестранни специалисти.

Още от разговора и други интервюта може да намерите в Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Тоя *** дали си дава сметка че хората ще отидат да работят в бяла държава, не в изостанала България? БАИТ винаги са мечтали да имат роби за 1000лв заплата и да изстискват стократно печалба от тях. Дърти прогнили комунистически структури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още