IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT фирми ще изградят системата на е-здравеопазването у нас безвъзмездно

Целта е до началото на следващата година да имаме електронно здравеопазване, каза здравният министър

16:48 | 30.03.20 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната здравна информационна система с всички й модули ще бъде изградена безвъзмездно от български IT специалисти. Това обявиха на брифинг в Министерския съвет днес премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и здравният министър Кирил Ананиев.

Компаниите даряват хиляди човекочасове от времето на специалистите си. 15 000 човекочаса труд ще дарят експерти от български IT компании, за да помогнат за създаване и подобряване на ключови системи в здравеопазването. Става дума за дългоочакваните електронната здравна карта, електронната рецепта, електронното направление, системи за проследяване и анализ на лекарствата, следене на лицата под карантина и различни регистри.

Здравният министър Кирил Ананиев каза, че целта е работата да бъде приключена до края на ноември, а в началото на следващата година да имаме електронно здравеопазване. 

За целта и „Информационно обслужване“ ще дари 1500 човекочаса от времето на своите експерти.

Председателят на борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев посочи, че целта е България да излезе от кризата с едни от най-добрите системи в ЕС, и да „ползваме за обществото свободния ресурс в компаниите“.

Пламен Цеков отбеляза, че и фирмите в сектора страдат от икономическата ситуация в глобален мащаб, но следват принципа „Помогни на държавата, ако искаш тя да помогне в един момент на теб“.

В срок от няколко месеца да изградим Националната здравна информационна система с всичките й модули. Това в момента е приоритет. Включва електронна рецепта и електронно здравно досие, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. Той допълни, че особената ирония е, че здравното министерство има трудности с възлагането на точно тази поръчка поне една година. „Сега ще се случи по този начин – бързо“, каза Дончев.

Премиерът Бойко Борисов благодари и обясни: „Тези електронни услуги ще поставят под контрол целия сектор, от който казват, че изтичат много пари”.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Не знаех, че са 2 милиарда. Мале мале.... голямо крадене е паднало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 3 години
НЯКОЙ ОКРАДЕ ЕДНИ ДВА МИЛИАРДА ЗА ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО, а сега някакви блатородници ще им свършат работата безплатно.Имат ли нещо общо тези "БЛАГОРОДНИЦИ" с окрадените ДВА милиарда?!МОЖЕ БИ НЕ , А МОЖЕ БИ ДА. Казва ли ти някой , пък и смееш ли да попиташ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
terziеv
преди 3 години
Божке, като знаем уменията на великите родни IT-та, историята с търговския регистър ще ни се стори дребно неудобство. После ще има да се молим на индийци и китайци да го преработват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Тия ще съсипят единият от бизнесите на Тиквата. Той изсипа милиони с пари за е-правителство и нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ivancholak
преди 3 години
Глупости на търкалета. Сорс кода ще е отворен и всеки ще може да го следи и някой да не го спази веднага ще се открие. Прави се кода, отваря се дава се на държавата и от там нататък те да се грижат. Както видяхме как се грижат.... Да не би на линукс като е отворен кода да е по незащитен от този на виндоусите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
OB4AR
преди 3 години
Класика. Платформа с лични данни ще се изгражда на доброволен принцип. Тва киберсигурност, поддръжка, спазване на нормативни изисквания заминава в коша. Чакайте си здравните досиета на minhealthleak.ru
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още