IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искрен Пенчев: Разходите в бюджета са неправилно разчетени

Наесен депутатите ще бъдат посрещнати от нова вълна на протести, твърди проф. Георги Близнашки

11:56 | 01.08.13 г. 1
Искрен Пенчев: Разходите в бюджета са неправилно разчетени

Разходите в бюджета са неправилно разчетени, заяви в ефира на Bulgaria On Air икономистът Искрен Пенчев. Той обясни, че именно това поражда проблем с приходната част.

„Актуализацията не може да бъде избегната, но управляващите трябва да дадат ясен отговор за какво ще се използва новият дълг от 1 милиард лева“, каза още експертът.

По думите му и в сегашните разчети, и в бюджета за следващата година, трябва да се съкратят разходите в публичния сектор и да се създаде буфер, който да гарантира финансовата стабилност на страната.

Според проф. Георги Близнашки, ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето на актуализацията, това няма да е прецедент, тъй като Желю Желев и Георги Първанов вече са предприемали такива стъпки.

В този случай народните представители ще трябва да прекъснат отпуската си, за да разгледат Закона за бюджета отново в пленарна зала. Този път обаче ще са необходими минимум 121 гласа, каза още Близнашки.

Той прогнозира, че наесен депутатите ще бъдат посрещнати от нова вълна на протести. Според него управляващите са допуснали грешка при съставянето на кабинета, тъй като това не е лансираното преди изборите експертно правителство, което гласоподавателите са очаквали.

Вижте разговорите във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
jelenski
преди 10 години
Герб сигурно умират от яд, защото с актуализацията на бюджета става официално, че герберите са крали и усвоявали здравата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още