IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Къде в България се решават най-много дела по несъстоятелност

Длъжникът често сменя седалището и адреса си на управление на фирмата и така може да избира съда, пред който да се гледат делата му, констатират Зорница Славова

09:00 | 28.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Данните за дейността на съдилищата, публикувани от Висшия съдебен съвет, дават точна информация за постановените решения по дела за несъстоятелност в окръжните съдилища в страната. Окръжните съдилища у нас решават средно по около 1200 дела за несъстоятелност годишно в периода 2010-2017 година, пише в материала на Зорница Славова и Иван Брегов от екипа на Института за пазарна икономика.

Динамиката в делата за несъстоятелност, очаквано, е свързана с икономическата конюнктура и бизнес цикъла – в лошите за икономиката години, с известен лаг, се увеличават и делата за несъстоятелност, докато в силните години те падат.

През 2010 г. окръжните съдилища решават 23 дела за несъстоятелност на 10 хил. предприятия, като броят им се увеличава до пика през 2013 г., когато стават 42 дела на 10 хил. предприятия, а след това започва спад до 24 дела на 10 хил. предприятия през 2017 година[1].

Картата на страната по средногодишен брой на решенията по дела за несъстоятелност на 10 хил. нефинансови предприятия за периода 2010-2017 г. показва известна клъстеризация на областите, т.е. струпване на делата в определени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още