IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йорданка Фандъкова: Строителството на детски градини е абсолютен приоритет

Новите правила за строеж на детски заведения са готови, обяви кметът на София

11:23 | 03.06.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Темата „Строителство на детски градини“ е най-важната за мен. Строи се ударно според възможностите на града. Това каза в ефира на bTV кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че трудностите не са финансови, защото тези проблеми „се решават“, а са породени от липсата на свободни терени, които да отговарят на съществуващите разпоредби.

Столичният градоначалник обяви още, че очаква днес Министерски съвет да гласува допълнителни 15 млн. лв. за строеж на градини в София. Посочената сума ще отиде за строежа на 7 нови детски заведения. „Парите ще могат да се използват от районни кметове, които имат готовност да започнат строителството. Такъв е район „Люлин", в който кметът има избран изпълнител", посочи Фандъкова. Готовност за строителство на нова сграда за градина с 8 групи има и в „Манастирски ливади", където проблемът с прием на деца е огромен, тъй като кварталът е сравнително нов и в него няма нито една държавна детска градина. Жителите на населеното място са принудени да ползват услугите на детски заведения от съседните квартали, за където обаче не им стигат точки. Частните градини в района също са препълнени и за прием там се чака с години. 

„Поисках да се променят правилата така, че да може да се използват терени с неправилна геометрия или по-малки терени, за да може да се строят нови градини“, каза още тя и добави, че новите правила вече са готови и пуснати за обществено обсъждане. Фандъкова каза, че вчера е разговаряла с премиера Бойко Борисов и е поискала промените в законодателството, свързано с проектирането и изграждането на детски заведения, да се реализират възможно най-бързо.

„Целта е да могат да се използват терени с неправилна геометрия или по-малки терени, за да се строят нови сгради. Искаме да се променят правилата за отстояние на сградите и те да може да се правят в единия край при запазване достатъчно пространства за детски площадки. Така ще можем да увеличим броя на групите. Второто ни искане е да може детски градини да се отварят на партерни етажи на сгради, каквато практика е имало в България преди години", уточни столичният кмет. 

Според нея  през август се очаква да бъдат обявени нови 1500 места, които ще се добавят към сега съществуващите свободни около 2800 места.  „До момента сме построили над 100 сгради на детски градини. Успяхме да увеличим общо местата с над 16 хил.В София постоянно идват млади семейства с деца. Основният проблем е при малките деца до 3 години, за яслите, но все още и за първа група тази година имаше недостиг“, допълни тя.

Столична община от години се бори с недостига на места в детските градини. И тази година близо 8 хил деца останаха извън системата. През годините често се стигаше до ескалация на напрежението. На 1 юни 2020 г. родители отново излязоха с децата си на протест пред сградата на Столичната община на ул. „Московска" 33. В момента в интернет въври и петиция с настояване неприетите деца да получат ваучери, които да се ползват по ясни правила в частни детски заведения, заведения от алтернативен тип (кооперативи, центрове), при спазване на предвидени нормативни изисквания. Според родителите тези ваучери са единственото незабавно решение, а основният мотив за петицията е, че всяко дете има право на равен достъп до публични средства и услуги.

Относно градския транспорт в столицата в условията на пандемия, Фанкъдокаво заяви, че загубите са 24 млн. лева от липса на приходи от превозни документи и неработещата Синя и Зелена зона. Около 15,5 млн. лв. са загубите на самите транспортни дружества. Около 65% от софиянци, използвали наземния градски транспорт в София преди въвеждането на извънредното положение, са започнали да го използват отново, добави тя. При метрото процентът е още по-малък. „От 350 хил души, които ползваха метрото дневно, към момента около едва около 150 хил. са се върнали в него. Очакваме постепенно това да се преодолява. Имаме готовност да подпомогнем градския транспорт от общинския бюджет", обеща кметът.

Във връзка с предстоящото спиране на водата в Студентски град в София заради ремонт, Фандъкова каза, че са успели да убедят Топлофикация да съкрати срока с 20 дни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Грую Груев
преди 3 години
Недей и ти така, знаеш ли колко и е криво на Юрдечка, щото е единствената в герП, дето не може да каже, че предшественикът и е оставил лошо наследство ;) Малко като в онзи виц, дето най-нещастното животно било глиганът - жена му била хем дива, хем *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Артекс ли ще го строй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
Велики са, просто велики. Хайде да питам, кой издава разрешителните за строежи, аз ли? И след като ясно знаете къде и какво се случва, след като събирате едни бая такси от тия строежи, колко от тях върнахте в изграждането на инфраструктурата? И как при 1,5 млрд бюджет и "приоритет" детски градини, не отделихте 1% от него за тях, а ги искате от държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
THE TRADER
преди 3 години
Можеше да напишете името и и Fандъкoff, така и така сте го направили в мъжки вариант! Иначе работите все по двама за статиите - автор и редактор - кой какво гледа, нямам идея, но това е в заглавието!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 3 години
Госпожата е кмет вече над 10г. За това време раждаемостта в София спадна с около 1/3. Децата ми имаха огромни проблеми да влязат в градина, сега е същото. И тази госпожа има нахалството да говори за приоритети !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още