IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Божилов: Трябва да изведем въпросите на сигурността на по-високо ниво

Да се направи одит на сигурността и ползването на класифицирана информация в Министерство на отбраната, препоръча експертът от Софийския форум за сигурност

13:25 | 23.03.21 г.
Йордан Божилов: Трябва да изведем въпросите на сигурността на по-високо ниво

България е интересна страна и ще става все по-интересна за чуждите разузнавания. В никакъв случай не трябва да подценяваме тези рискове. Трябва да изведем въпросите на сигурността на едно много по-високо ниво. Това съветва в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност.

Той коментира темата в контекста на шпионския скандал от последните дни, при който стана ясно, че група служители на Министерството на отбраната и служба „Военно разузнаване” са събирали определена информация от България в полза на Русия.

Божилов обърна внимание на факта, че заподозрените в шпионаж са били проучвани заради боравенето с класифицираната информация. Той постави въпроса как се съхранява базата данни от секретни документи. Божилов препоръча да се направи одит на сигурността и проверка на ползването на класифицирана информация в Министерство на отбраната.

Гостът смята за шпионският скандал, че „от една страна, това подкопава националната сигурност на България, от друга страна, застрашава общия интерес на НАТО и Европейския съюз”.

Според експерта страната ни като член на НАТО и Евросъюза е интересна, защото е важен фактор на Балканите и в Черно море.

„Икономическите процеси, миграционните потоци, начините, по които се взимат решения, по които се справяме с кризите, също представляват интерес за чуждите разузнавания”, подчерта Божилов.

Той е на мнение, че е важно да се направят правилните изводи след скандала, включително какви са мотивите на участвалите в него лица, има ли пропуски при съхранението на информация у нас.

Друга тема, която Божилов засегна, са отношенията между САЩ и Русия. Той смята, че те сякаш навлизат в по-горна фаза на напрежение по различни направления, включително намесата на Русия в изборите в различни страни, влиянието ѝ в определени региони - например на Балканите, при зачитането на правата на човека в казуса с опозиционния лидер Алексей Навални.

„Напрежението между САЩ и Русия сякаш има отношение към връзките САЩ-Китай - основна линия на геостратегическо противопоставяне в бъдеще, тъй като Русия по-скоро подкрепя Китай”, отбеляза Божилов.

Той се спря и на мястото на България в контекста на това напрежение, като отбеляза, че ЕС няма ясна позиция спрямо ситуацията. 

„За България Русия не е модел на поведение, не е модел на подражание. Нашият модел е Запада - ЕС, НАТО", коментира Йордан Божилов в контекста на бързата ескалация в стратегическото противопоставяне САЩ-Русия. „Не е необходимо непременно да изостряме отношенията с Русия, но трябва да имаме яснота в позициите, че страната ни е член на НАТО и ЕС и ще защитава интересите на тези две организации”, допълни той.

Какъв е мотивът на обвинените в шпионаж да предават секретни данни на чуждо разузнаване? Ще има ли щети от изнасянето на публична информация от воденото разследване и ще издържат ли обвиненията в съда? На коя страна е България в новата Студена война?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още