IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в България се ускори до петгодишен връх

Поскъпването на цените достига 3,5 на сто на годишна база

13:00 | 14.08.18 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През юли годишната инфлация в България достигна петгодишен връх, достигайки 3,5%, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Това е най-сериозното поскъпване на цените на стоките и услугите от февруари 2013 г., когато нивото на инфлацията беше 3,6%, посочват от TradingEconomics.  nsi nsi

Данните на НСИ са ясен знак за ускоряване на потребителската инфлация стабилно над нивото от 3% за втори пореден месец.

Важна подробност е също така, че именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т.нар. критерии от Маастрихт) и нейното равнище и движение в момента се гледа „под лупа“ от Брюксел заради кандидатурата ни за прием във валутно-курсовия механизъм ERM II. По-конкретно България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация. За момента отговаряме на това условие, но ако поскъпването продължава с тези темпове, е съвсем реално да получим червена точка от страна на ЕК. 

През юни годишната инфлация е била 3,2%. За месец (през юли спрямо юни) индексът на потребителските цени е нараснал 0,7%, показват още данните на НСИ.

Инфлацията от началото на годината до края на седмия месец е 1,7%. Средногодишната инфлация за периода август 2017 - юли 2018 г. спрямо периода август 2016 - юли 2017 г. е 2,4%.

През юли 2018 г. спрямо предходния месец най-сериозно са се увеличи цените в сферите развлечения и култура – с 5,6% и ресторанти и хотели – 2,3%.

Цените на облеклото и обувките пък спадат с 2,8% на месечна база. 

nsi2 nsi2

Цените на продуктите в малката потребителска кошница са се повишили с 0,3% за месец и с почти процент от декември до юли.

През юли 2018 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените на цигарите - с 0,6%, електроенергия - с 2%, централно газоснабдяване - с 6,2%, газообразни и течни горива за битови нужди - съответно с 0,5 и 0,1%, топлинна енергия за подгряване на вода - със 7,6%, мебели - с 1,2%, климатични инсталации - с 1%.

Според НСИ автомобилен бензин А98Н е поскъпнал с 0,1%, газ пропан-бутан – с 1,5%, метан за - с 1,6%. Цените на международните полети са с 13,2% нагоре, а пакетни услуги за почивка и туристически пътувания - с 13,3%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 5 години
За съжаление лошите факти са по-лоши от показаното. И най-доброто возило, когато не се управлява правилно катастрофира, това сме ние в България! Пълна катастрофа, предизвикана от некадърни , алчни себични дефектни, отмъстителни , себелюбиви и крадливи , прости управляващи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 1
vzhekoff
преди 5 години
Когато децата ти намаляват с по 10% на година, мисля знаеш какво следва ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
звучи, ама иде реч за друго. и то не е нито ляво, нито дясно, а е алчно (и дебело).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Е да, може да се посочи като причина, производителността на труда, квалификацията на работниците, че заплащането отразява обективно всички фактори... и разни други макро фактори, но звучи твърде "дясно". Не че имам против, но масово аудиторията сякаш не припознава дясната идея, невидимата ръка, повече пазар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
значи проблема не е в заплатите. заплтатите са резултат, не причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Ей няма угодия тоя народ братче. Всичко реве че са му ниски доходите(лекари,научни работници, учители, социални работници, надзиратели). После като вдигнат доходите на някоя група с 15-20 % или увеличат някое социално плащане, започва да се плаче "тия ***, увеличиха доходите на...и генерираха инфлация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 5
data
преди 5 години
Ко викаш - да съкратим учителите с 13 % а да не им вдигаме заплатите ? Умно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 7
vzhekoff
преди 5 години
И като вдигнеш заплатите им на куп, с по 15% на година какво ще постигнеш ? Ще им вдигнеш нивото ? А не може ли просто да намалиш администрацията с 13% и тогава да вдигнеш заплатите с 15% ? (не са случайни 13-те). И кой, и как реши, че с 15%, че и две години последователно ? Ето така се вдига инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 6
крас
преди 5 години
Същият този бай Х за който пишеш е изправен пред истински ДЕМОГРАВСКИ СРИВ , който се опитва да спре с по високи заплати и НЕРЕАЛНИ ДОХОДИ на младите хора работещи в обществения сектор.Безумното печатане на пари и увеличаване на паричната маса води до ИНФЛАЦИЯ чиито темпове се ускоряват не с месеци , а с дни. Предполагам си обърнал внимание на НОВИЧКИТЕ КУПЮРИ С ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ НОМЕРА които банкоматите бълват.Не коментирам и НЕРЕАЛНИЯТ РЪСТ НА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДЕПОЗИТИТЕ гонещ 10% на годишна база, който е отчетен при липсваща икономика и увеличение на БВП.Преживяхме ТРИТЕ ЗАЧАТИЯ на бай Х и ДВАТА МУ АБОРТА. ТРЕТОТО МУ БРАКТИСВАНЕ ЩЕ Е АПОКАЛИПТИЧНО но не за него , а за онова което е останало от държавата.На бай Х му пука, че му дреме какво ще се случи след него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 8
data
преди 5 години
Ако администрацията не се движи до нивата на заплащане на бизнеса съвсем ще остане без кадри - то смятам е видно навсякъде нивото на администрацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още