IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имунолог: БЦЖ не предпазва от Covid-19, чакаме лекарство

Колективният имунитет е слаб и краткотраен при тази епидемия, голямата надежда е, че този вирус не мутира, посочва проф. Христо Тасков

10:46 | 27.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Имунолог: БЦЖ не предпазва от Covid-19, чакаме лекарство

Струва ли си да възлагаме надежди за скоростно откриване на ваксина? Отговорът на този въпрос потърсихме от имунолога проф. Христо Тасков, който неведнъж се е сблъсквал с вирусни заболявания.

"Имаме един абсолютно нов вирус, който изненада света. Срещали сме се и друг път с коронавируси, но са били леки инфекции и далеч от Европа и Америка. Сега имаме вирус, който предизвиква тежки инфекции в целия свят", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR той и посочи, че създаването на ваксина срещу коронавирус няма да е лесно и бързо.

По думите на проф. Тасков по-скоро може да очакваме да се открие някакво лекарство срещу Covid-19.

Според него изкуственото изграждане на колективен имунитет срещу заразни болести е най-големият успех на медицината и човечеството.

"При коронавируса е твърде рано да говорим за колективен имунитет, защото още е средата на епидемията. Колективният имунитет е слаб и краткотраен при тази епидемия. Антителата нямат сигурно предпазно действие. Тук имунитетът ще бъде по-скоро клетъчен", обясни имунологът.

Проф. Тасков е категоричен, че БЦЖ ваксината срещу турбекулоза няма да може да ни предпази от Covid-19. На мнение е, че хората в зряла възраст не трябва да разчитат на нея.

"Голямата надежда е, че този вирус не мутира и ще намерим такива участъци, които са общи за всички вируси. Той не е както грипния вирус и ХИВ вируса, където има страшно много мутации. Трябва най-напред да се види какъв вид имунитет е важен за този вирус. Да се надяваме, че и този вирус ще се самоограничи, но не трябва да разчитаме на тези надежди, трябва да се пазим много сериозно", каза още проф. Христо Тасков.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още