IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имам документи, ще се защитавам, заяви Манчев

Директорът на НЕК не може да вземе сам такова решение, сигурен е той

16:15 | 06.10.13 г.
Имам документи, ще се защитавам, заяви Манчев

"Държавата може да поиска да направи каквото си иска с мен, защото тя е държава, а аз съм един, но аз пък съм длъжен да се защитавам срещу тях. Имам право по конституция, на хартия го пише. Какво ще се случи, това е друга тема, но документи имам достатъчно", заяви в интервю пред БНР собственикът на „Риск Инжинеринг“ Богомил Манчев, който е обвинен в длъжностно присвояване по консултантски договор за АЕЦ "Белене".

Манчев отново бе категоричен, че той няма никаква вина в случая и всичко срещу него е на политическа основа.

"Само ви обръщам внимание, че не може двама човека да имат мярка за неотклонение по 10 000, един – 50 000, аз имам 1 000 000. Това означава, че някой има конкретна цел и то конкретно срещу мен и  компанията ми", посочи той.

Както Dnes.bg ви съобщи, гаранцията на Манчев е 1 млн. лева. заради обвинение, че е подпомогнал и подбудил бившия шеф на НЕК да присвои държавни пари. Сумата е рекордно висока. Досега най-сериозните претенции на обвинението бяха към бизнесмена Гриша Ганчев, от когото бяха поискани 500 000 лева, но след това бяха намалени на 300 000 лв., заради обвинение в ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система.

Пред националното радио Манчев заяви още, че в решението на Народното събрание, прието тази година, и миналата година в решението на Министерски съвет, е имало две точки. "Едната е да спират Белене, а другата е да направят проектнокомпания за седми блок. За VІІ блок се правят съответните разпореждания от съответното ведомство и съответният министър, за да се случи и се одобряват всичките решения, а за Белене нищо не се издава. Ние би трябвало да знаем, аз съм и подизпълнител на всичкото отгоре, и трябва да се сетя, че трябва да си спра договора”, коментира той.

Влизайки в още детайли по казуса енергийният бос обясни, че не "може аз сам на себе си да предизвикам форсмажор".

"Аз мога да предявя иск към тях, че от тяхното решение, защото аз съм страна потърпевша – той ми е предизвикал едностранно прекратяване и влизаме в едни тежки колизии - и ние, за да спазим нормални партньорски отношения с тях, сме задали писмено питане: "Какво правим в момента“ и продължаваме да работим." По думите на Манчев директорът на НЕК не може да вземе сам такова решение, защото на него трябва първо да му разпореди БЕХ, а „на БЕХ трябва да му разреши министърът”.

Бизнесменът определи като невярно твърдението на Асен Василев, че по време на служебното правителство не е имало плащания по проекта:

"По време на служебното правителство, по две от фактурите  - за месец март и месец април, доколкото ми е известно – НЕК е платила ДДС. Ако на това му казваме, че няма плащане, значи няма. Според мен има категорично плащане. На всичко отгоре има абсолютно, 300% призната фактура, че т.е. редовно пусната, защото зад нея има редица документи.

Процедурата по плащането не се случва, защото аз съм се сетил днес. Първо ни е определен обем от работа и пари, които ще получаваме ежемесечно. За да удостоверим дали тази работа е вярна, аз, като подизпълнител на „Уорли Парсън“, правя съответня сертификат по договора, който се контролира. Той, на базата на моите документи и на своята работа, която е извършил, прави т. нар „сертификат“, предава го на НЕК, те имат комисия, която преглежда целия този документ, подписват се 5-6 или колко хора, дава го на Съвета на директорите на НЕК и те тогава решават да ни плащат. И някой да ми казва, че тази процедура е незаконна или някой не е знаел, че това се случва, да го разказват на някой друг,  който никога не е правил договори", заяви още Манчев.

По думите на шефа на „Риск инженеринг” след спирането на строителните дейности обемът работа е намалял и заедно с него са намалели и плащанията по проекта, защото се е работело само по отделни точки от договора, тъй като не всичките дейности са строителни.

Още по темата може да прочетете на Днес.бг.

Вижте подробности и в репортажа на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още