IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли нужда България да издава визи за дигитални номади?

В споделеното пространство на Coworking Bansko, в изцяло различна среда, се създават контакти и връзки, посочи основателят Матиас Зайтлер

17:00 | 12.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е доста добре позиционирана, за да привлича дигитални номади от целия свят. Освен атрактивната инфраструктура има и доста интересна данъчна система. Но винаги е добре да има различни варианти и въвеждането на виза за дигитални номади ще е стъпка и знак към целия свят, че страната иска да приеме дистанционно работещи, които да допринесат за икономиката ѝ. Това коментира Това Матиас Зайтлер, съосновател на Coworking Bansko, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Бил съм дигитален номад доста дълго време и следователно съм работил от доста споделени пространства. Местата за Co-working са прекрасни от гледна точка на създаването на общност. Идеята е не толкова да се смени офис средата, а да се изгради изцяло различна среда, където могат да се създават контакти и връзки като нетуъркинг и да се наслаждаваме на живота заедно", допълни той.

Матиас Зайтлер е роден в Мюнхен и преди няколко години си търси база с хубав климат и сравнително лесен достъп, но също така и място с ниски данъци. Негов приятел му споменава за България като потенциална опция и то в Европейски съюз. След това идва тук с няколко приятели, харесва му и оттогава е тук.

“Бях решил да се преместя в Банско, за мен беше важно да се срещна с хора, които са с подобен на моя начин на мислене. И затова аз и моят бизнес партньор решихме да отворим споделено пространство тук”, разкри Матиас Зайтлер.

Първоначалната идеята е била да бъде място само за негови приятели, но впоследствие се разраства до един от най-добрите дигитални хъбове в Европа. Това е така, защото много други хора са видели същите предимства в Банско, точно както Матиас Зайтлер и неговият бизнес партньор в България.

По думите на един от първите дигитални номади, който се премества в Банско, предимствата са невероятният начин на живот, сравнително евтините разходи за живот, евтините апартаменти, ресторантите с разумни цени, както и ниските разходи за живот - съчетани с ниските данъци.

Матиас Зайтлер обясни, че първоначалната инвестиция е била в размер от около 75 хил. евро.

"Всички тези елементи са обект на интерес от дигиталните номади. Като аз и моят бизнес партньор гледахме на начинанието по-скоро като на хоби и не сме взимали заплата за нашите дейности. Така че инвестицията може да се обобщи със 75 хил. евро и пет години от моето време за изграждане на общността тук”, обясни съоснователят на Coworking Bansko.

Матиас Зайтлер посочи, че преди пандемията съотношението на потребителите е било 70% европейци, 20% американци и 10% от останалия свят. Но през последните 18 месеца, заради затрудненото пътуване, Америка и Великобритания са в червения списък.

„Има много нови дигитални номади, работещи дистанционно в България, които обикновено работят в София, но се преоткрили, че могат да работят от вкъщи или от всяко едно място. А какво по-добро място има от един ски-курорт“, риторично попита Зайтлер.

Той е на мнение, че през лятото Банско е „невероятно планинско градче“ и потвърди, че много от участниците в общността оценяват природата, като правят планинско колоездене, походи, посещение на минерални извори.
Coworking Bansko е натоварен почти еднакво както през зимата, така и през лятото, като клиентите достигат средно до 140, а извън активния сезон – 70-90, допълни той.

Провеждат ли се бордови игри в региона? На какъв принцип се събират в Coworking пространството хора с различни професии? Какъв е профилът на дигиталните номади? Превръща ли дистанционната работа Банско в целогодишна дестинация? С какви теми се привличат хора в споделеното пространство на Coworking Bansko? Как се намаляват негативните ефекти от работата в затворените пространства и как се избира подходяща среда?

Цялото интервю може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още