IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият и социален съвет предлага мярка за подкрепа 75/100

Българската икономика все още се нуждае от целеви мерки за бизнеса и заетостта, заявиха представителите на организираното гражданско общество

18:14 | 07.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическият и социален съвет предлага мярка за подкрепа 75/100

Да се въведе нова мярка 75/100 за подкрепа на заетостта и доходите на работниците и служителите. За това настоява Икономическият и социален съвет, който на пленарна сесия прие резолюция за продължаване на икономическата и социална подкрепа на бизнеса и заетостта. В нея съветът поиска от правителството да продължи реализацията на проект "Заетост за теб", да се разработи подобен проект в областта на селското стопанство програма "Подкрепа за рестарт", насочена към самоосигуряващите се.

Като представител на организираното гражданско общество ИСС работи за задълбочаване на диалога с държавното управление по важни въпроси от икономическата и социалната сфера, посочва Зорница Русинова, председател на Съвета.

От ИСС напомнят, че в края на май изтече действието на редица мерки, въведени със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, като сред тях са мерките „60 на 40“ и „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19“ (290 лв.), предназначена за секторите хотелиерство и ресторантьорство, транспорт и туризъм.

До края на месец юни приключва и кандидатстването по мярката „Запази ме“ за подкрепа на доходите на работници от затворените с акт на държавен орган бизнеси, която вече е неприложима.

Според ИСС, вече са налице известни възстановителни процеси, но българската икономика все още се нуждае от целеви мерки за подкрепа на бизнеса и заетостта при запазване на изискването за спад на приходите с не по-малко от 20%.

От ИСС предлагат да продължи целевата подкрепа за секторите с обективни затруднения и пазарни проблеми в  сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, икономически дейности, свързани с пътнически сухопътен и въздушен транспорт, като се въведе нова мярка „75/100“, която да обединява досегашната подкрепа по приключващите мерки „60 на 40“ и „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID19“ (290 лв.).

При прилагане на програмата ще се запазят над 35 хиляди работни места в тези ключови за икономиката сектори, изчисляват в ИСС.

Друго предложение, обсъдено със социалните партньори, е подкрепа на доходите на работниците и служителите с мярка в размер на 75% от осигурителния доход, пропорционално за времето през което не са работили, поради въведено непълно работно време. С тази мярка се очаква да се запазят близо 300 хиляди работни места.

От ИСС настояват да продължи реализацията на проект „Заетост за теб“, който при изчерпване на заделените средства от 210 млн. лева да бъде захранен с допълнителен финансов ресурс, така че да може да се прилага поне до края на тази година.

По подобие на проект „Заетост за теб“ от Съвета искат да се разработи програма за насърчаване и запазване на заетостта в сферата на селското стопанство и първичната преработка на земеделска продукция.

В ИСС предлагат да се разработи програма „Подкрепа за рестарт“ за самонаетите лица, която да осигурява целева еднократна подкрепа на стойност 50% от спада на дохода за 2020 г. спрямо този за 2019 г. , но не повече от 5 хиляди лева. Условие за достъп до подкрепата е спад с минимум 20% на декларирания доход за 2020 г. спрямо този за 2019 г.

Съветът настоява да се ускори договарянето и плащанията към крайните бенефициенти по мерките за подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 хил. лева и на средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19.

В ИСС са на мнение, че предлаганата мярка за улеснен и ускорен достъп до кредити за МСП чрез операцията по ОПИК „Портфейлни гаранции“ не е достатъчна, особено в сравнение с действащите мерки в другите европейски страни.

ИСС подкрепя анонсираните от правителството икономически секторни мерки, като осигуряване на ваучери по 500 лв. за ваканция в страната на 30 хиляди ученици и продължаване на подкрепата на чартърните полети от и до България с 35 евро на седалка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още