IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеите за ежемесечен и дистанционен отчет на парното в София са трудно приложими

Предложенията на Столична община срещат сериозни спънки, каза Ася Ангелова от асоциацията на топлинните счетоводители

14:35 | 18.04.13 г.
<p>
	Снимка: <em>stock.xchng</em></p>

Снимка: stock.xchng

Трудно би се осъществила идеята на Столична община всички клиенти на „Топлофикация-София“ да декларират потребената от тях топлоенергия чрез устройство за дистанционно отчитане, а същевременнно да могат да сменят фирмата си за топлинно счетоводство, без да променят и уредите си за отчет. Това каза по време на пресконференция днес председателят на Асоциацията на топлинните счетоводители Ася Ангелова.

Ангелова се аргументира, като цитира Закона за енергетиката, в който е записано, че една фирма може да работи или с уреди, на които е производител, или на които е упълномощен представител. С други думи, ако даден потребител иска да смени топлинния си счетоводител, трябва задължително да смени и уредите си за дистанционно отчитане.

Тя направи коментар относно предложенията на Столична община да се прави ежемесечен физически отчет на парното. По нейни думи тази идея не може да се осъществи в столицата, заради многобройните абонати, но пък е изпълнима в по-малки градове, където броят на потребителите на „Топлофикация“ е по-малък.

„Обсъжда се вариант за самоотчет от страна на гражданите, но ние не сме привърженици на тази идея, защото се размива отговорността“, категорична бе Ангелова.

По повод изравнителните сметки за зимния сезон 2012/2013 г. Ангелова отбеляза, че от асоциацията нямат очаквания за шокови сметки. Тя посочи, че на 1 април миналата година цената на мегаватчас топлинна енергия с ДДС в София е била 87,30 лв., а сега от 1 април е 80,12 лв. на мегаватчас.

Преди намалението на цените на топлинната енергия от 1 април дружествата за топлинно счетоводство направиха в София извънреден безплатен отчет на всички желаещи клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още