IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония с интерес да инвестира в медицинска апаратура, аутомотив и енергийния сектор

Стокообменът със Страната на изгряващото слънце през 2018 г. надхвърля 214 млн. долара, като износът расте с 4,4% на годишна база, а вносът на японскски стоки – с 39,8%

14:10 | 20.09.19 г.
<p>
	Лилия Иванова, зам.-министър на икономиката. <em>Снимка: МИ</em></p>

Лилия Иванова, зам.-министър на икономиката. Снимка: МИ

Япония има интерес да инвестира в производство на медицинска апаратура, разширения в аутомотив и енергийния сектор в България, както и да окаже пълна подкрепа на стартъп компаниите, които искат да развиват бизнеса си в страната. Това стана ясно по време на посещението на заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова в Токио, където се проведе японско-български икономически семинар, в който се включиха над 140 български и японски фирми, съобщи пресцентърът на Министерство на икономиката.

„Проведените през последните две години мероприятия, насочени към бизнеса, дадоха възможност за активно директно сътрудничество между фирмите от двете страни и запознаване на японския бизнес с България“, посочи Иванова. Тя смята, че продължава да съществува широк потенциал за развитие на икономическите връзки между България и Япония, като доказателство за взаимния интерес е регистрираният през последните години ръст на стокообмена между двете държави.

През 2018 г. стокообменът надхвърля 214 млн. долара и това е най-високото ниво от десет години насам. Българският износ нараства с 4,4% на годишна база до 49,3 млн. долара, а вносът от Япония се увеличава с 39,8% и е над 165 млн. долара.

С влизането в сила през февруари на Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония търговските и икономическите отношения се засилват – повече от 90% от износа на ЕС за Япония няма да подлежи на облагане с мита, а при достигане на пълно прилагане на споразумението 97% от европейските стоки ще могат да се внасят свободно в Япония.

Според Лилия Иванова вече е постигната пълна либерализация на търговията с вина, а след преходен период безмитно ще се изнасят и други основни селскостопански стоки, като твърди узрели сирена, макаронени изделия, шоколад и сладкарски изделия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още