IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Я. Такева: България се е справила най-добре с дистанционното обучение

Правилно е решението учебната година да завърши дистанционно, изтъкна председателят на Синдиката на българските учители

13:00 | 23.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Според отчета на европейския Комитет по образование българската образователна система се е справила най-добре с дистанционното обучение по време на пандемията,  заяви пред БНТ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

„В такъв мащаб нито една страна в света не беше използвано дистанционно обучение, защото то не се препоръчва масово в базисното образование, когато става ограмотяването. Даже не се препоръчва в периода 1-ви - 4-ти клас“, изтъкна Такева. 

Според нея е правилно решението годината да се завърши дистанционно.

За детските градини Такева коментира, че са готови да започнат работа.

„През тези 3 месеца, когато детските градини не работеха, а учителите поддържаха дистанционно връзка с родителите и децата, бяха направени невероятни ремонти в детските градини“, каза Такева.

Според нея и учителите, и детските градини са готови за подобен ход.

„Готови са всички неща, които се изискват, но имаме един голям проблем. Например в София до онзи ден бяха напуснали 72 медицински сестри. Бяха напуснали около 80 учители и помощен персонал. Напускат, защото при първото класиране за прием в детски градини и ясли те не можаха да влязат в детските градини и те трябва да напуснат, за да си гледат децата“, изтъкна Такева.

По нейните думи миналата година 250 учители от София не са могли да се върнат на работа в училищата и детските градини. В момента от Синдиката на учителите се събират данни за това колко от тези хора няма да могат да се върнат на работа в страната.

Такева подчерта, че в най-скоро време заедно с лидера на КНСБ Пламен Димитров ще потърсят връзка с главния прокурор за разрешаване на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още