IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Я. Куюмджиев: Задава се нова финансова криза до края на 2020 г.

В момента светът става свидетел на сблъсъка между идеите на глобалната и протекционистката икономика, смята бившият зам.-министър на икономиката

12:55 | 28.09.18 г.
Я. Куюмджиев: Задава се нова финансова криза до края на 2020 г.

До края на 2020 г. ще настъпи нова глобална финансова криза, смята бившият заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на предположения на световни анализатори.

Последната криза отмина и вече се наблюдава прегряване на световната икономика, смята той. 

Куюмджиев говори и за засилващото се търговско напрежение между САЩ и Китай, като според него в момента светът става свидетел на сблъсъка между идеите на глобалната и протекционистка икономика. Ефектите от търговската война между двете най-силни икономики в глобален мащаб са очевидни.

Според него България няма как да пострада от подобен сблъсък.

Куюмджиев изтъкна факта, че голяма част от световното производство идва от Китай, а процесът за връщане на производството в САЩ или Европа е дълъг и ще отнеме години.

България е единствената източноевропейска страна, която не успя през последните 30 години да привлече поне един голям производител. В Чехия има заводи на автомобилни концерни като Peugeot и Citroen. В Румъния отваря нов завод Mercedes, докато Fiat е избрала Сърбия, за да изгради своето най-голямо предприятие извън Италия, отбеляза Куюмджиев.

По отношение на енергетиката той е категоричен, че България трябва да защитава националния си интерес, особено при преговорите с „Газпром“ за предоговарянето на цените на природния газ.

Във връзка с енергийната диверсификация на Европа Куюмджиев смята, че Европейският съюз трябва по-сериозно да отстоява позицията си в борбата между САЩ и Русия за енергиен монопол на Стария континент и да търси своите интереси.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още