IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И трите ЕРП-та дават възможност за самоотчет при нови цени за тока от 1 октомври

Фактурите за електричество за октомври ще имат две стойности за използваната електроенергия

17:54 | 30.09.14 г.
И трите ЕРП-та дават възможност за самоотчет при нови цени за тока от 1 октомври

И трите електроразпределителни дружества ще дадат възможност за самоотчет на своите клиенти в случай, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри решението на работната си група за повишаване на цената на тока от 1 октомври.

ЧЕЗ – България, което обслужва клиентите в Западна България, освен предоставянето на възможността на клиентите да изпратят показанията на електромерите си, ще извърши и извънреден отчет. В кампанията ще бъдат ангажирани допълнително 302-ма служители, става ясно от съобщение на компанията.

Тъй като няма да има физическа възможност електромерите да бъдат отчетени за един ден, някои от месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждането на новите сметки, допълват от дружеството.

Останалите две дружества – EVN България и Енерго – Про, също залагат на формули, които да изчислят потреблението. От EVN уточняват, че количеството на консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през септември 2014 г. до 30 септември 2014 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период.

Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 октомври 2014 г. до датата на отчитане през октомври 2014 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет, отбелязват и трите ЕРП-та. За клиентите на ЧЕЗ и Енерго – Про данните на електромера, които те са отчели сами, могат да бъдат представени по телефона на дружествата, по електронен път или в клиентските центрове.

Клиентите на EVN пък ще могат да подадат самоотчетите си в специални декларации, които се попълват в произволен офис на дружеството,

Фактурите за електричество за октомври ще съдържат две стойности за използваната електроенергия – по стари и по нови цени.

Очакванията са по-късно днес ДКЕВР да оповести новите цени на електричеството от 1 октомври. Закритото заседание на регулатора беше съпроводено от протест срещу поскъпването на тока

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още