IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И синдикатите се обявиха против концепцията за събуждане на "спящите акции"

Омбудсманът пък изпрати писмо до финансовото министерство с искане документът да бъде преработен

17:07 | 28.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерация на труда „Подкрепа“ също се обявиха против предложената от Министерство на финансите Концепция за личните сметки на физически и юридически лица. Според синдикатите е налице сериозна опасност голяма част от работещите българи да загубят правото си на собственост върху своите акции, което противоречи както на Конституцията на Република България, така и на Договора за функциониране на ЕС. 

Профсъюзите твърдят, че някои от идеите противоречат на всякаква пазарна логика и създават предпоставки за спекулации и възникване на правни казуси, които ще усложнят допълнително целия процес. Източниците за финансиране на Сребърния фонд не трябва да бъдат за сметка на българските граждани, категорични са от КТ „Подкрепа“ и КНСБ относно идеята при липса на действие от страна на притежателите на дялове, дяловете им да бъдат национализирани и внесени в Сребърния фонд.

„Припомняме, че голяма част от тези акционери са получили акциите си от държавата на валидно законно основание като правоимащи в предприятията, в които са работили, а всички останали акционери са станали такива, след като изрично са изразили своята воля и са вложили своите инвестиционни бонове в акции.  Несправедливо е сега държавата да отнема това, което преди време е дала“, твърдят синдикатите.

Според тях педвидената такса към Централния депозитар излишно ще натовари хората с нови плащания и като цяло проектът не премахва административните пречки, които са основната причина за демотивацията на хората да бъдат активни участници в целия процес.

Синдикатите се обявиха и категорично против Концепцията да се разглежда без каквито и да било финансови разчети за последиците от нейното осъществяване.

Профсъюзите предлагат да се промени настоящият проект, така че ясно да отразява нуждите на хората и да решава по прагматичен и законов път затрудненията, пред които са били изправени до този момент, включително формализма и ненужната документация.

Синдикатите настояват да се въведе услуга за дистанционно управление на акциите от страна на собствениците, което ще спести пари, време и административни процедури на хората, както и да се обърне специално внимание на опростяването на процедурата за наследяване на акции, за което главна роля ще има законодателят.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до Министерството на финансите, в което също изразява категоричното си несъгласие с концепцията, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

"Без да отричам наличието на проблем и необходимостта от неговото разрешаване, не смятам за конституционосъобразно и справедливо отнемането на правата на милиони акционери върху акциите им от масовата приватизация, без компенсация и без да им се даде възможност за участие /достъп/ до очакваните финансови ползи от процеса на "събуждане" на акциите", пише в становището си до финансовото министерство Манолова.

Тя припомня, че проблемът със "спящите акции" от масовата приватизация засяга близо 2,5 млн. миноритарни акционери, а номиналната стойност е около 2-3 млрд. лв.

В подкрепа на позицията си срещу механизма за "събуждане" на "спящите акции" Манолова изтъква и десетките жалби на граждани до институцията, в които сигнализират за липса на достъпна информация, остро критикуват приложената финансова система за раздържавяване на икономиката в България и настояват за институционална подкрепа.

От Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България също се обявиха против концепцията, а от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настояха документът да бъде оттеглен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още