IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И детската болница е попаднала в капана със схеми на старата власт

За една година не е направено нищо за изграждането на детската болница, въпреки че са платени авансово над 7 млн. лева

13:40 | 16.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дълго чаканата нова национална детска болница, чието изграждане в София буксува от години, въпреки че бе обявявано многократно за приоритет, също е попаднала в капана на схемите с търговете, външните фирми, авансовите плащания и в крайна сметка несвършена работа по подобие на реализацията на пътните проекти, за които разкри служебното правителство, и порочните схеми при ремонта на язовирите.

За една година не е направено нищо за изграждането на детската болница, въпреки че са платени авансово над 7 милиона лева. Това се посочва в отчета на здравния министър Стойчо Кацаров за свършеното от Министерството на здравеопазването в първите 30 дни от работата на служебното правителство. 

Изводът е направен, след като в Министерството на здравеопазването е проведена среща с всички заинтересовани страни, организации и ведомства, ангажирани със строежа на национална детска болница. Извършен е анализ на дейността на дружеството през последната година. 

„През миналата година МЗ е провело обществена поръчка за изграждане на нова детска болница в София, спечелена от ГБС. Впоследствие МЗ се оттеглило като възложител и прехвърлило правата си на нарочно създадено дружество със записан капитал от 100 милиона лева. Авансово за изплатени 7,696 милиона лева. Отчетени са разходи за възнаграждения и осигуровки от 160 хиляди лева, външни услуги за 17 хиляди лева и 20 хиляди лева за банкови такси и комисионни. Не е издавано разрешение за строеж, не е изготвен инвестиционен проект, не е одобряван комплексен проект“, посочва се в отчета на служебния здравен министър.

Окончателно решение по проблема ще се вземе след приключване на процедурите, свързани с издаване на строително разрешение, пише в отчета на Стойчо Кацаров.

Как се стигна дотук

Изграждането на детската болница вече стана почти митичен въпрос, след като буксува от години. За последно през септември миналата година, когато министър на здравеопазването беше Костадин Ангелов, беше окончателно решено бъдещата национална детска болница да бъде в нова сграда, а старата да се събори. Това стана след Обществено обсъждане за изграждането на националната детска болница.

Старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, беше решено тогава.

Припомняме, че първоначалната идея на властта беше бъдещата детска болница да се строи върху изоставеното от 40 години скеле на Александровска болница. Наскоро, под натиска на протести, кабинетът реши старата и недостроена сграда за бъдещата Националната детска болница да бъде съборена и да бъде построена нова, специално проектирана

ДЗЗД „Детско здраве”, с водещо участие на „Главболгарстрой” АД, спечели търга за строителството на Националната детска многопрофилна болница.

Предходният министър на здравеопазването Кирил Ананиев, отново от ГЕРБ, подписа договор с обединението за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 77,8 млн. лева без ДДС или 93,4 млн. лв. с включен ДДС.

За ускорена реализация на проекта наскоро правителството реши бъдещата детска болница да е със статут на обект с национално значение.

Наскоро неправителствени организации отново повдигнаха въпроса дали настоящият проект, договорен от кабинета на Борисов, да бъде завършен или да бъде прекратен и да се започне работа по нов.

Президентът Румен Радев също изказа позицията си по темата още преди година по време на среща с представители на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница". Националната детска болница не е просто сграда, не е само обект с национално значение, а преди всичко обществено значима кауза, заяви Радев тогава. Според президента трябва да има обществен консенсус, за да може държавата да вземе и да реализира най-доброто решение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още