IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Ангелкова уверена, че спадът на руските туристи няма да е толкова драматичен

Увеличават се записванията в последния момент заради стабилизирането на рублата на валутните пазари

15:30 | 13.05.15 г. 3
И Ангелкова уверена, че спадът на руските туристи няма да е толкова драматичен

Спадът на руските туристи в България няма да е толкова драматичен, колкото се очакваше. Това коментира министърът на туризма Николина Ангелкова по време на изслушването й в парламентарната комисия по икономика.

Вчера експерти също прогнозираха, че отливът на руски и украински туристи ще е по-слаб от очакванията.

Ангелкова посочи, че със стабилизирането на рублата спрямо долара на валутните пазари руските туроператори отчитат 30-40% ръст на записванията през последните седмици.

Очаква се увеличаване на записванията в последния момент, тъй като и консулските отдели в Русия, Украйна и бившите руски сателити отчитат засилване на интереса към страната ни, най-вече от туристи, които вече са идвали у нас, допълни министърът.

Ангелкова обясни, че министерството вече работи по подготовката на новия зимен сезон, а през зимата ще работи активно за промотирането на страната ни като лятна дестинация. Досега по думите й практиката е била обратната – през лятото се „гони” летният сезон, а през зимата – зимният.

Министърът припомни, че вървят няколко кампании за промотиране на България като туристическа дестинация. Работи се и по облекчаване на визовите процедури, съвместно с външно министерство.

Ведомството планира да си партнира и с бизнеса, за да представя страната ни като туристическа дестинация. В понеделник например е подписано споразумение за откриването на български туристически център в Токио, който изцяло ще се финансира от японския бизнес, а министерството ще предоставя материали и ще организира инициативи.

Николина Ангелкова посочи, че се водят и неформални дискусии с туристическия бранш за новия Закон за туризма. Предстои текстовете да бъдат прецизирани, преди да се предложат за официално обществено обсъждане.

Тя посочи, че в новия закон се залагат разпоредби, с които ще се намали броя на организациите на бизнеса, но ще се разшири представителността им. Прецизирани са и правомощията на министъра, ще се заложат и облекчения за процедурите по изграждането на ски инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Пъров да изпъдим едни други "туристи", които си почиват на военните ни бази, без да плащат лев! Иначе стилът Ти е ужасно познат, толкова познат, че се изкушавам да те нарека с истинското ти име, но следващия път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
hevito666
преди 8 години
"....заради стабилизирането на рублата на валутните пазари..." - пропаганда ! рубладжийка ! уууууууууууу ! ........в Сибир !.......................................................................................ОФцо - началниците ти знаят ли какви ги приказваш ???А Фондацията..........А за Б ??????????Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
ert
преди 8 години
Защо така? Нали искаме да налагаме санкции на империалистична Русия? И такива има за храни, селскостопански продукти и т.н. Защо позволяваме на тези мръсни руснаци да почиват у нас, а не наложим още санкции и да забраним почиването на руснаци у нас, което лесно може да стане със спирането на издаването на туристически визи за омразните руснаци?Като сме казали да санкционираме Русия, нека поне да им покажем къде зимуват раците и да изпъдим туристите им от тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още