IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христосков предлага автоматични механизми в осигурителната система

Освен обвързване на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота, трябва да се въведе автоматизъм и за нарастване на максималния осигурителен доход

09:48 | 18.08.14 г. 1
Христосков предлага автоматични механизми в осигурителната система

Социалният министър в служебния кабинет Йордан Христосков ще предложи въвеждане в максимална степен на автоматични механизми в осигурителната система. Това заявява той в интервю за в. „Труд“.

Освен обвързването на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота, трябва да се въведе автоматизъм и за начина, по който ще нараства максималният осигурителен доход. По всички въпроси ще бъдат подготвени варианти с разчети колко ще струват в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план“, обещава той.

Христосков смята, че след като обективно расте продължителността на живота, е необходимо да има удължаване и на трудовия живот.

Запитан ще се върви ли към изравняване на пенсионната възраст между мъжете и жените той отговаря: „Ако въведем автоматичен механизъм за повишаване на възрастта за пенсиониране, поради по-бързото нарастване на очакваната продължителност на живота на жените, постепенно ще се стигне до изравняване“.

Христосков допълва, че ако се върне доверието в осигурителната система, хората сами ще започнат да се осигуряват върху действителните си доходи и ще отказват да работят в сивата икономика.

„Целта на пенсионната реформа от 2000 г. е кумулативно от трите стълба да достигнем пенсия, която да е 70-80% от дохода, който човек е получавал през трудовия си живот. Само че такава цел е като саденето на орех. Плодът не идва веднага, а доста по-късно“, коментира още социалният министър.

На въпрос дали ще се стигне до поредно отлагане на плащането на пенсиите от професионалните фондове министърът отговаря, че вероятно ще има и такова предложение в консултативния съвет, но за него този вариант не е най-добрият. „За определен преходен период от време, докато расте орехът, вероятно ще извършваме плащания от двата източника“, обясни той.

Христосков допълва, че ще има увеличение на минималната заплата през 2015 г., но той държи това да става на базата на макроикономически индикатори като нарастването на производителността на труда.

Вече започна работата на Консултативен съвет, в който няма да участват политици, за да разработва вариантите за реформа пенсионната система. Следващото правителство ще може да поеме политическата отговорност по едно или друго решение и ще го внесе за гласуване в парламента, категоричен е Христосков.

„Като служебно правителство си поставихме за цел да подновим работата на Консултативния съвет за оптимизация на осигурителната система в България. В него няма да участват политици, тъй като навлизаме в предизборен период. Поставили сме си за цел да разработим различни варианти за реформа в пенсионната система. Пред скоби ще изведем въпроса с пенсиите на работещите в първа и втора категория труд“, обяснява Христосков.

На дискусия подлежат и други ключови теми: размерът на осигурителните вноски за първия и втория стълб на пенсионната система; вариантът държавните служители и работещите в специалните ведомства да плащат лични осигурителни вноски; условията за пенсиониране; възможностите за подобряване насъбираемостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
и последно...кога ще се пенсионирам на 01.01.2015г?????....до кога ще го предъвквате????....щото тоя набор е първият дето няма никаква представа дали ще се пенсионира или не, казват им че са млади за пенсия а ги гонят от работа че са възрастни и да освобождават на младите места???....гонят ги непенсионирани и на пределна възраст познайте кой ще ги наеме на работа!!!!...това някакъв нов вид дискриминация ли е??? или просто геноцид?????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още