IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов: "Има такъв народ" трябва да излъчи упраление на промяната

"Демократична България" няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или на БСП и ДПС

14:29 | 18.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Около "Има такъв народ" трябва да бъде фокусиран опитът този парламент да излъчи "управление на промяната". Това заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР.

"Не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е наистина това да бъде правителство на промяната, което да има капацитета и персоналния състав, който да реализира тази промяна. Ще подходим конструктивно и добронамерено. Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство. Но да не избързваме, да видим, ако изобщо ни бъде поискана такава подкрепа", допълни Христо Иванов. 

Според него може да се окаже, че в този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление.

"Ще подходим отговорно към всеки опит на "Има такъв народ" да реализира мандат, но за нас е важно това да не е на всяка цена, а да бъде пригодно управление, което да реализира промяна", подчерта Иванов и отново бе категоричен, че "Демократична България" няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или на БСП и ДПС.

По думите на Христо Иванов страната е изправена пред три кризи - здравна, икономическа и на държавността.

"Наш дълг е да положим усилие да осигурим ефективно управление. Ако това не се получи, гражданите ще трябва да отговорят кой искат да ги управлява", посочи Иванов и коментира, че политическите сили вече са "на полусъединител за нова предизборна кампания".

"Няма никаква форма на координиране между нас с ДПС и никога не е имало. Готвим искане за анкетна комисия за Росенец, защото смятаме, че парламентът трябва да се заеме с разплитането на мрежата от бездействия и съдействия, както и с нефтеното пристанище. Ще видим дали ГЕРБ ще подкрепи нашето предложение", добави Иванов.

Той заяви, че ПГ на "Демократична България" не подкрепя увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период.

"Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание", каза още Христо Иванов във връзка с внесено от "Има такъв народ" предложение за промяна в Изборния кодекс, според което президентът да назначава членовете на ЦИК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 2 години
Герб не трябва да подкрепя нищо до което си се докосвал. Ако го направят и те подкрепят в каквото и да е, ще трябва да се организираме и отново да излезем на улицата с искане Борисов да бъде изгонен пулбично и от неговата партия. Пада му се да търпи такова отношение. Не става за управляващ. Иска се здрава ръка, а той няма и никога не е имал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още