Христина Вучева: Можем да влезем в ERM II, без да променяме закона

Правителството на Борисов е първото, направило необходимото, за да се приобщим към европейския валутен механизъм, твърди икономистът

Христина Вучева: Можем да влезем в ERM II, без да променяме закона

Снимка: Pixabay

Още по темата
България, не забравяй Аржентина
29.01.2020
Защо няма реална заплаха за фиксирания курс на лева към еврото?
28.01.2020
Коментари
2
 
1
 
5
Shadow1 до: studioaa
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Как тогава са влезли толкова друг държави в тази зона щом, по твоите думи трябва да си икономика над ранга на Англия, може би САЩ за да се справиш там ?
1
 
8
 
4
преди 6 месеца
Това очевидно не е вярно, но просто трябва да се успокоят УфцИтЪ. Ако наистина можеше да стане толкова лесно тези от ЕЦБ нямаше да искат от нашите промяна в закона... Не се заблуждавайте в тези 2 неща:
1. Невъзможно е да имаме фиксиран курс определян с решение на НС когато сме вътре в ЕРМ 2, курсът ТРЯБВА ДА Е ПЛАВАЩ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО следователно бордът трябва да отпадне. Не може да влезем "директно" както лъжат по някой медии.
2. Левът не е конвертируем въобще от вече над 20 години и твърдението, че щом спекулантите не са успели срещу борда от 1997 това значи, че няма опасност за него при влизаме в ЕРМ 2. Всъщност едни от най-големите сривове и девалвации на валути са се случили точно когато страните са били част от ЕРМ 1 предшественика на ЕРМ 2. Точно на черната сряда 16.09.1992 е регистриран един най-големите колапси на британския паунд срещу марката, а точно тогава британците са в ЕРМ 1. Няма нужда да обяснявам, че британският паунд е много по-стабилен от лева и нашия борд и независимо от това имаме голям срив. Възможността за девалвация на лева ИЗОБЩО НЕ Е ТЕОРЕТИЧНА, А НАПЪЛНО РЕАЛНА.
5
 
4
 
3
Shadow1 до: юрист
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Очевидно моя коментар беше до голяма степен шеговит но също така исках да кажа, че в определени граници целта да влезем в ЕЗ би била оправдана на цената на малка промяна в курса на лева. 10% например е напълно може да се преглътне без проблем.
3
 
7
 
2
Shadow1 до: юрист
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Значи е оше по-хубаво, дори няма нужда писмо да пишем, някой вместо нас ще го напише. Напред към еврозоната тогава.
5
 
5
 
1
фиг.1 до: юрист
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Вие юристите само усложнявате нещата.