IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни за медицински консумативи размени България с ОАЕ

Получили сме маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла

11:29 | 13.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi /Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi /Bloomberg

32 тона храни - зеленчуци, месо и млечни продукти, от България са заминали към Обединените арабски емирства (ОАЕ). В замяна на това страната ни получава 15 тона медицински консумативи - маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна.

Сделката е осъществена от българското Министерство на земеделието и е осигурена от български фирми. 

Двата самолета с 32 тона храни бяха доставени вчера вечерта на международното летище в Абу Даби, а пратката е била съпроводена от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Той е провел и среща с държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али Ал Сайег, специален пратеник на престолонаследника и отговаря за координацията на отношенията с нашата страна. По време на срещата между Караниколов и Ахмед Али Ал Сайег са били обсъдени начините за засилване на международния отговор на кризата с COVID-19. 

От пресцентъра на Министерски съвет припомнят, че премиерът Бойко Борисов посети ОАЕ през 2018 и 2019 г. Това бяха първите подобни посещения на високо ниво в историята на отношенията на двете страни. По време на срещите му с принц Мохамед Бин Зайед той подчерта сериозния неизползван потенциал за развитие на търговските и икономическите връзки, особено по отношение на продоволствената сигурност, между България и ОАЕ.

„ОАЕ сме благодарни на България за приятелството, съвместната работа, за да смекчим икономическото и социалното въздействие на пандемията по света“, каза Ахмед Али Ал Сайег. По думите му днешният жест е послание към света – "че заедно можем да отговорим на нуждите на нашите народи и заедно можем да направим нашите нации силни сега и след края на този проблем".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още