IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелските вериги ще привличат гости с ДДС туризъм

Вътрешният пазар ще бъде основният, на който разчитат в туристическия бизнес, посочи проф. Стоян Маринов, преподавател в Икономическия университет - Варна

11:55 | 29.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бизнесът и хотелските вериги у нас са готови и чакат да отпаднат ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, за да започнат работа. Този сезон ще говорим за т.нар. ДДС туризъм - достъпност, дистанция и сигурност. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Стоян Маринов, преподавател в Икономическия университет - Варна.

Той коментира, че хотелите по българското Черноморие се подготвят да възобновят дейност при специални ограничения, които включват правила за сигурност за туристите при спазване на определени хигиенни условия и мерки за социална дистанция.

По думите му Европейският съюз е закъснял в тази посока и чака общ протокол. "Но големите хотелски вериги вече са разработили стандарти и партньорите им ги изпълняват", информира експертът.

"Пример за такъв стандарт е обособяване на зони на рецепцията, за да няма струпвания. Португалия, например, е разработила доброволно такива стандарти. Така показват, че дестинацията е сигурна. В това направление закъсняваме малко и трябва да побързаме", посочи проф. Маринов.

Според него в кризисната обстановка най-оптимистичното за Черноморието е, че засега няма масово анулиране на резервации.

"Планираните в хотелите абитуриентски балове не са отменени, а са отложени", каза Стоян Маринов и прогнозира, че „ако спирачката бъде отпусната от страна на политиците, туристите ще дойдат“.

Проф. Маринов заяви, че вътрешният пазар ще бъде основният, на който разчитат в туристическия бизнес.

Той обясни, че всяка година близо 25% от туристическия поток към нашето Черноморие е от българи.

"А сега, когато има повече свободни места в хотелите, те ще бъдат още по-привлекателни за българските туристи", смята експертът, но очаква и голяма активност в България от страна на румънските туристи.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още