IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия винаги е била сдържана по отношение разширяването на Шенген според експерт

Докладите на ЕК дават на Амстердам тояга, с която холандското правителство да налага България и да и показва, че не е готова, казва журналистът Марк Пеперкорн

14:42 | 10.02.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството и парламентът на Холандия винаги са били много сдържани и продължават да бъдат по въпроса за разширяването на Шенген. Това коментира в програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) холандският журналист Марк Пеперкорн.

Холандия е една от страните, които се противопоставят на влизането на България в Шенгенското пространство за свободно пътуване.

По време на посещението си в София тази седмица премиерът на Холандия Марк Рюте посочи, че България е постигнала много по пътя към Шенген и еврозоната, но изтъкна, че има още работа, която трябва да се свърши.

Резервите на Холандия са свързани с несправянето на страната ни в борбата с корупцията и организираната престъпност. Рюте нееднократно е отхвърлял призиви на европейските институции България незабавно да се присъедини към безвизовото пространство.

Според Пеперкорн „докладите на Европейската комисия (ЕК) имат много важна роля, защото дават на холандското правителство важен инструмент“ или по-точно тояга, с която да налага България и да и да и посочва, че не е готова за присъединяване към Шенген.

Той подчертава, че Холандия може и единствена да изразява публично най-непреклонната позиция, но зад кулисите по същия начин говорят и Франция и Германия. „Те са много доволни, че Холандия излиза с тази позиция, защото няма нужда те самите да го правят“, подчерта той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dgudi
преди 5 години
Оказва се ,че има ощееее...много пункта да изпълняваме ...за да бъдем единодушно приети в Чакалнята на Европа ,пък чак тогава ...в шенгенската зона ...-поне още 5 години , и зависи какво ще свърши бандата на Бойко ...!?Неравнопоставеност в социалната сфера ...-бедни -богати ,ефективната борба с Корупцията и кражбите по високите етажи на властта /не на общински ,софиийки невинни кметове.../ и кардинална реформа в правораздаването ...-са едни от задължителните пунктуални направления и задачи за решаване от това ...управление...!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ivs
преди 6 години
В тези три държави - Холандия, Франция и Германия корупцията може и да е по-малка от в България, но отганизираната престъпност е .... по-голяма и по-добре развита и то от източно евтопейци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
Sandy
преди 6 години
В една държава, където мафията си назначава политици, съдии, прокурори, финансисти, митничари и прочие, няма място в Шенген. Тук в блатото ще ни държат вечно, защото робското мислене не ни позволява да си вдигнем главите, по - високо от земята. Всеки вижда какво става, но всеки си затваря очите, ушите и устата от страх да не си загуби работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още