IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди остават без подкрепа, ако се приемат промените в медицинската експертиза

Медицинската експертиза трябва да определя само противопоказаните условия на труд, каза д-р Боряна Холевич от ТЕЛК София

10:17 | 17.07.18 г.
<p>
	Протест на хора с увреждания. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Протест на хора с увреждания. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ако Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ) бъде приета в този ѝ вид, 200 хил. души ще изпаднат извън системата, а всички други ще минат в по-долна група, с изключение на хората с най-тежки множествени увреждания. Това каза по БНР д-р Боряна Холевич от ТЕЛК София.

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава, като основна тема ще е проектът за промени в Наредбата за медицинска експертиза. Д-р Холевич обаче подчерта, че това е същият проект за промени, който беше внесен преди време и разбуни духовете, а хората с увреждания заявиха готовност за протест. Проектът беше оттеглен и върнат същият, категорична е тя.

“Два са много спорните моменти. Единият е в т.нар. приложение 2. Ако досега човек, който има повече от едно заболяване, по съответна формула се изчисляваше крайният процент, вземайки предвид всичките му заболявания, сега ще се взима предвид само едно – най-тежкото заболяване, което носи най-висок процент”, обясни тя.

По думите й около 200 хил. души ще останат без никаква подкрепа. Това са хората, които сега имат 50 и малко над 50% увреждания. Друга огромна част, които сега са втора група – със 70 и над 70%, също ще отпаднат, а други ще останат в по-ниската група. 

“Най-страшно е за хората с тежки множествени увреждания. Една част от тях ще загубят възможността да получат подкрепата чрез чужда помощ”, посочи Холевич.

Друго, което притеснява Холевич в тази наредба, е освидетелстването само по документи. Тя подчерта, че едно и също увреждане при различните хора протича различно. По думите ѝ трябва да бъде видян човекът, когато се обсъжда неговата съдба.

Д-р Холевич посочи още, че са против това да се определя работоспособността на човек. Медицинската експертиза трябва да определя само противопоказаните условия на труд, обясни тя.

„Какво ще работи човек и дали ще работи, трябва да решава само и единствено човекът с увреждане. Никакви комисии не могат да му налагат и да му казват какво ще работи и какво не“, заяви тя.

Според д-р Холевич работодателите имат претенции, без обаче да проявяват необходимата социална отговорност.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) предложиха промени в Наредбата за медицинска експертиза (НМЕ) и в Правилника за работа на органите на медицинската експертиза.

Те предлагат да се въведе принципът за оценка на функционалните увреждания само за такива, които са извън типичните за възрастта промени. Искат също оценката на функционалността да се прави въз основа на медицинска документация, проследена в динамика – например 3 години назад, да се преустанови отъждествяването между процент за вид и степен на увреждане с процент трайно намалена работоспособност и пр.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още