IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хибридният модел на работа се превръща в новата културна норма

Мениджърите са изправени пред предизвикателството да отговорят на новите по-високи очаквания на служителите

17:05 | 06.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth /Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth /Bloomberg

Хибридният модел на работа се превръща в новата културна норма. Според данните от доклада на Microsoft за тенденциите в работата (Microsoft Work Trend Index) за 2022 г. няма как да се върнем към стария начин на работа. Днес всеки лидер е изправен пред предизвикателството да разбира и да бъде в крачка с новите очаквания и това ще бъде от ключово значение за хибридния модел на работа.

Очакванията на служителите са по-високи от всякога. Те искат не само гъвкавост, но и възможности за срещи на живо и са склонни да правят кариерни промени, които отговарят на личните им цели и благосъстояние, констатира се в доклада.

Второто годишно проучване на Microsoft е изследване, което се позовава на информация от 31 хил. души в 31 държави, както и анализ на трилиони сигнали за производителност в Microsoft 365 и тенденциите в работата в LinkedIn. В резултат на това проучване се наблюдават 5 ключови тенденции, които да служат за ориентир на лидерите днес, докато чертаят своя път към непознатата територия на хибридния модел на работа. 

Служителите преценяват коя работа си заслужава по нов начин. Това, което хората искат от работата и това, което са готови да пожертват за нея, се е развило. Проучването установява, че 53% от анкетираните сега са по-склонни да дават приоритет на своето здраве и благосъстояние пред работата. В същото време 18% от респондентите са напуснали работа през изминалата година. Проучването показва, че 52% от представителите на поколението Z (родените от средата на 90-те до началото на второто десетилетие на 21 век) и поколението Y (родените от началото на 80-те до средата на 90-те) обмислят да сменят работата си през тази година.

Мениджърите се чувстват раздвоени между лидерството и очакванията на служителите. Проучването показва, че 50% от анкетирните лидери твърдят, че компаниите им вече изискват или имат планове да върнат служителите в офиса пет дни в седмицата още тази година. В същото време 54% от мениджърите в проучването смятат, че лидерите в компаниите им не отговарят на очакванията на служителите, а 74% не мислят, че имат влиянието или ресурсите, от които се нуждаят, за да въведат промяна в своя екип.

Лидерите трябва да направят така, че пътуването до работното място да си заслужава. Днес 38% от хибридно работещите служители твърдят, че най-голямото им предизвикателство е да преценят кога и защо да отидат в офиса, а само 28% от лидерите са създали нови екипни споразумения за хибридния модел на работа. Освен това 43% от дистанционно работещите служители се чувстват пренебрегнати в срещите. Същевременно само 27% от лидерите в проучването твърдят, че тяхната компания е разработила хибриден модел за провеждане на срещи, за да може всички служители да участват и да са ангажирани.

Гъвкавото работно време не означава, че служителите непрекъснато трябва да бъдат на линия. Срещите и разговорите са се увеличили, като често излизат извън границата на стандартния работен ден – от 9 до 17 ч. Всъщност седмичното време, прекарано в срещи, за средно активния потребител на Teams се е увеличило с 252% от март 2020 г., а работата след работно време и през уикенда e нараснала съответно с 28% и с 14%.

Възстановяването на социалния капитал изглежда по-различно в хибридния свят. Докато по-голямата част от хибридно работещите служители в проучването са успели да запазят връзките си в екипа (58%), само половината от дистанционно работещите служители твърдят, че имат процъфтяващи взаимоотношения с прекия си екип и още по-малко (42%) имат силна връзка със служители извън техния екип.

Преходът към нови културни норми ще се възползва от технологиите, предназначени за хибридния свят – такива, които свързват цифровото и физическото, гарантирайки, че всеки служител ще бъде ангажиран и ще има възможност да даде своя принос, независимо къде, кога и как работи, пише в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още