IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Адемов: Добавката от 50 лв. към пенсиите има само предизборен характер

По-правилно е да се отделят пари за семействата с по-ниски доходи и да бъде увеличен размерът на социалната надбавка, съветва депутатът

10:46 | 07.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Хасан Адемов: Добавката от 50 лв. към пенсиите има само предизборен характер

Размерът на пенсиите в България не е какъвто трябва да бъде, а добавката от 50 лева има предизборен характер, смята д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика.

"Тези 50 лева нямат никакъв характер, освен предизборен. Раздават се на калпак на абсолютно всички. Единственото смислено обяснение е, че тези 50 лева могат да помогнат за повишаване на потреблението", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Адемов обяви, че дефицитът в държавното обществено осигуряване е близо 5,5 млрд. лева и пресметна, че за да може да се получават пенсии и обезщетения в общ размер за тази година около 12,5 млрд. лв., от данъци трябва да постъпят 5,5 млрд. лева.

Той е на мнение, че през следващите години е много вероятно натискът върху публичните финанси да бъде засилен. „Ще страдат системите на здравеопазването, образованието и всички останали бюджетни системи“, прогнозира депутатът от ДПС.

Що се отнася до предложението, инициирано от Деница Сачева да отпадне подоходният критерий и да има социални надбавки за всички семейства с деца до 18 години, Хасан Адемов напомни, че отдавна има очаквания детските надбавки да бъдат за всички до 18 години.

„Парите, с които се плащат тези надбавки, са за сметка на данъци. По-лесно решение е да се дадат пари на всички - да са до 18 години и да продължат образованието си. По-таргетираният вариант е да се подпомогнат тези, които имат по-голяма нужда", коментира депутатът и се застъпи за диференцирания подход. По думите му по-правилно да се отделят пари за семействата с по-ниски доходи, но да бъде увеличен размерът на социалната надбавка.

Д-р Адемов посочи, че през следващата година започва изплащането на допълнителната пенсия. По думите му няма база за сравнение между пенсията от НОИ и тази от частните пенсионни фондове.

"Когато се приемаше тази уредба на пенсионното осигуряване, се смяташе се, че доходите през следващите 20 години ще са достатъчно високи, за да може да се гарантира приличен размер на тази добавка към пенсията, която се получава от НОИ. За съжаление, през тези 20 години процентът, който се отделяше за частните пенсионни стълбове, беше 2-3% и преди няколко години стана 5%. Не са достатъчни парите, които влизат в индивидуалните партиди. Вторият проблем е коефициентът на редукция", обясни д-р Адемов.

Той отбеляза, че мярката 60/40 за подпомагането на бизнеса в България беше усъвършенствана и има предложение да продължи до края на годината, но подчерта, че е наложително в следващия бюджет да бъдат предвидени още средства.

"Този въпрос трябва да бъде обвързан с подготовката на България за усвояване на средствата по линия на европейската "Солидарност". Трудно ще се справим със средствата от националния бюджет", съветва д-р Адемов.

Има ли механизми държавата да реагира върху осигурителната система? Защо не се прилага конвенцията на Международната организация на труда за определяне на минималната работна заплата, която страната ни е ратифицирала?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още