IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отвори пункта „Илинден - Ексохи“ за камиони

Превозвачи обмислят колективен иск заради блокирания почти месец пункт

10:10 | 08.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Гърция започва да пропуска превозвачи през ГКПП „Илинден – Ексохи” от 8 септември. Информацията съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Според решението на министрите на здравеопазването и на инфраструктурата и транспорта на страната се разрешава преминаването на камиони за превоз на стоки, като в превозното средство трябва да има само един водач. 

Шофьорите трябва да попълнят Формуляр за локализиране на пътници (PLF), който е необходимо да бъде подаден най-малко 24 часа преди влизането в страната, но няма изискване за отрицателен тест за COVID-19.

Междувременно стана ясно, че превозвачи обмислят колективен иск срещу Гърция заради затварянето на пункта.

"С колеги обмисляме да заведем един общ съдебен иск срещу гръцката държава на ниво Европа. Смятаме, че има нарушен основен принцип в договора - свободното движение на стоки, услуги, капитали. Загубите са много за всички, без съмнение. Какво ще точно ще направим, ще видим допълнително", обясни пред БНТ представител на превозвачите. Собственици на фирми, пострадали от затварянето на пункта през последния месец, ще търсят компенсация от гръцка страна.

„МВнР подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки, като не е спирало да настоява пред гръцките власти за това. За това настоява лично пред гръцкия си колега Никос Дендиас и вицепремиерът Екатерина Захариева“, коментират от ведомството.

По въпроса за отварянето на ГКПП „Илинден – Ексохи” в Министерството на външните работи бяха проведени няколко срещи с представители на гръцкото посолството у нас, а от мисията ни в Гърция отправяха нееднократно искането на българската страна пред гръцките институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още