IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъб Донев: Пенсиите се увеличават средно с 64 лв.

Така средната пенсия ще стане 550 лв., коментира социалният министър

10:39 | 28.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гълъб Донев.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Гълъб Донев. Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Увеличението на пенсиите ще е със средно около 64 лв. и така средната пенсия ще стане 550 лв. Това съобщи вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев пред Нова ТВ.

По думите му приетото предложение от парламента на първо четене е това, което е внесено от служебното правителство – 340 лв. минимална пенсия, 170 лв. социална пенсия за старост, 1500 лв.максимална пенсия и средно увеличение от 12,5% за абсолютно всички пенсионери в страната.

По думите му над 50 лв. на месец ще получат 1,132 млн. пенсионери. Това увеличение е средно около 86 лв. То ще засегне предимно хората от средния ешелон. Също така 954 хил. души ще получат малко под 50 лв. увеличение на пенсиите.

От служебния кабинет предлагат компенсирането до линията на бедност да става през социалното подпомагане. Предвидени са 35 млн. лв. за това доплащане към пенсиите, за да достигне доходът им размер над линията на бедност.

„Няма да има хора, които да получат под 50 лв. увеличение. Това, че предложението се прави от служебно правителство, не е грешка и препъни камък, който да доведе дебата в парламентарна зала до неприемане на изменението“, коментира Донев, който уточни, че 13,3% е увеличението на минималната пенсия, а 14,3% е увеличението на социалната пенсия за старост.

При приемането на промените в парламента по-рано през седмицата от парламентарната трибуна Донев заяви, че всяко решаване на проблема с ниските пенсии, тоест проблемите на бедността през пенсионната реформа, ще доведе до сериозни проблеми с основните принципи, заложени в Кодекса на социалното осигуряване.

По думите му бедността на българските пенсионери не може да се пребори чрез пенсионната система, а чрез социалната, както е в останалите страни членки на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още