fallback

Гриша Ганчев оправдан за аферата "Захар"

Делото приключи с оправдателни присъди на първа инстанция, осем години след акцията и арестите с обвинения за неплатени данъци

14:16 | 02.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Специализираният наказателен съд оправда на първа инстанция бизнесмена Гриша Ганчев, който преди осем години беше обвинен за ръководител на организирана престъпна група за укриване на над 700 хил. лева неплатени данъци от продажба на захар от заводите на "Литекс Комерс" в Бургас и в Девня, съобщи БНР.

Ганчев беше признат за невинен и по обвинение, че е заплашвал с убийство бившия директор на приходната агенция Красимир Стефанов.

Делото започна през 2012 година, а акцията стана популярна като "Захар".

Освен Гриша Ганчев, за участие в престъпната група подсъдими бяха синът му Данаил и още осем души. Само на един от тях - на бизнесмена Милко Талев, спецсъдът определи тригодишна условна присъда с четиригодишен изпитателен срок.

Investor.bg припомня, че първият обвинителен акт беше внесен в съда на 30 декември 2014 г., съдебното производство обаче беше прекратено, а делото върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

На Данаил Ганчев и още седем души - Милко Димитров, Емилия Станоева (изпълнителни директори на "Литекс комерс"), Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс комерс" АД член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева, бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Същото е обвинението и срещу Тодор Симеонов.

Според обвинението в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров (директори на "Литекс Комерс" АД) са извършители, а останалите от групата, сред които и трима бизнесмени, са били помагачи.

Прокуратурата твърдеше, че групата е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г. Разследването е установило продажбата на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Немалка част от стоката била продавана без издаване на фактури чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд комерс" АД и "Лозев" ЕООД, твърди прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
fallback