IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Читателите на Investor.bg очакват предсрочни избори

Според 65% от участниците в анкета на сайта това е най-вероятният развой на събитията

14:36 | 05.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Кадър от демонстрациите в подкрепа на правителството на Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кадър от демонстрациите в подкрепа на правителството на Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мнозинството от читателите на Investor.bg, участвали в анкета на сайта, очакват предсрочни избори като резултат от разразилата се поредна политическа криза у нас. Според 65% от анкетираните това е най-вероятният развой на събитията.

На второ място, но със значително по-малък дял от гласовете се нарежда очакването за нов кабинет на „Продължаваме промяната“ (ПП) с различен премиер. Анкетата бе активна в периода от 29 юни до 4 юли - малко след като стана ясно, че „Продължаваме промяната“ ще се опитат да съставят ново правителство с премиер Асен Василев.

В допитването, в което са участвали 491 души, едва 7% от гласувалите са посочили нов кабинет начело с Кирил Петков.

За 4% от участниците в допитването е възможно да се стигне до кабинет на опозицията/ГЕРБ в рамките на това Народно събрание, а само 1% са посочили, че не могат да преценят. В анкетата са участвали 491 души.

 

 

В петък пред БНТ Асен Василев заяви, че партията му все още не разполага със 121 народни представители, които да подкрепят бъдещия кабинет.

В събота стана ясно, че е постигнато съгласие по приоритетите на правителството между ПП и БСП. „Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, както първият кабинет“, каза Асен Василев.

През уикенда „Демократична България“ (ДБ) също потвърди готовността си да подкрепи мандатоносителя.

„За нас е важно да се стабилизира държавата в рамките на първия мандат. Трябва да подходим отговорно, за да предотвратим разделение в обществото и четвърти поредни избори", каза след края на консултациите в Народното събрание (НС) съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Но дори в този формат трите партии имат общо 109 гласа, а с независимите – евентуално 114, които се очаква да подкрепят кабинет. Те обаче остават недостатъчни за мнозинство.

Още графики на деня може да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още