IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови са законодателните промени, ограничаващи строителството в защитени зони

Предложенията бяха скоростно изготвени след разкриване на скандална сделка с дюни край Несебър

14:42 | 09.01.13 г.
Готови са законодателните промени, ограничаващи строителството в защитени зони

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) публикува на сайта си предложенията за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които забраняват строителството върху дюни. Те са изготвени от експерти в МРРБ, Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Тепърва обаче трябва да минат и през Народното събрание. 

МРРБ предлага да бъде добавена забрана за строителство на преместваеми обекти и съоръжения на пясъчни дюни, включително и в урбанизираните територии на населените места в зона Б. Това ще стане чрез добавяне на нова точка към чл. 11, ал. 2 от закона.

МОСВ също е заложило на нова точка в ал. 2 от същия член, според която се „забранява строителството върху пясъчни дюни, попадащи в границите на защитени територии и защитени зони, по смисъла съответно на Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие“.

МРРБ прави и дефиниция за това какво е дюна. То е вписано в допълнителните разпоредби на закона и постановява, че „пясъчните дюни са образувания, формирани от насипване на пясъци под въздействието на вятъра. Основните видове дюни са зараждащи се подвижни дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни“.

Регионалното министерство предлага още и промени в Закона за устройството на територията, които предвиждат общите устройствени планове, одобрени от регионалния министър, да бъдат публикувани на сайта на МРРБ и на съответната община. Това искане беше отправено във връзка с липсата на информация по готвени проекти. В чл. 131, ал. 1 от ЗУТ се определят и заинтересованите страни при процедурите за одобряване на подробни устройствени планове.

МРРБ предлага още изменения в текстове в Закона за биологичното разнообразие, защитените територии и за опазването на околната среда.

От своя страна Министерство на земеделието и храните (МЗХ) предлага промени в Закона за горите, които не допускат строителството в терени, които попадат в границите на зона „А“ и „Б“ по смисъла на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както и в защитените зони по „Натура 2000“ и в защитените територии, определени от Закона за защитените територии. МЗХ предлага още и промени в Закона за опазване на земеделските земи. 

Законодателните промени са изготвени след разкритието на скандалната сделка с терен с големина от около 29 дка край Несебър. Екологични организации алармираха, че имотът попада върху пясъчни дюни и е изваден неправомерно от държавния горски фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още