IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готов е техническият проект за газовата връзка със Сърбия

Първоначално по връзката ще могат да се пренасят по 1,8 млрд. куб. метра газ годишно от България към Европа и по 500 млн. куб. м към България

16:30 | 28.12.15 г.
Готов е техническият проект за газовата връзка със Сърбия

Газовата връзка със Сърбия вече има изработен подробен устройствен план и технически проект, съобщават от Министерството на енергетиката. В последните работни дни на годината са били извършени всички дейности, които са включени в първата фаза на проекта.

Устройственият план на реверсивната газова връзка е одобрен от Националния експертен съвет по устройството на територията към регионалното министерство.

Завършени са и други дейности като оценка на вещните права, които трябва да бъдат придобити през следващите фази, както и необходимите археологически проучвания на обектите по трасето, става ясно още от съобщението на енергийното министерство.

За предварителните проучвания по проекта бяха отпуснати почти 3,5 млн. лева по ОП "Конкурентоспособност" за миналия програмен период. Средствата трябваше да бъдат усвоени до края на 2015 година.

Общата стойност на строителството на газовата връзка по българската част от трасето се изчислява на около 92,6 млн. лева.

Газовата връзка със Сърбия има подкрепата на Европейската комисия и е в изпълнение на плановете на правителството за диверсификация на доставките на природен газ.

Първоначално, до 2018 година, плановете са по връзката да бъдат пренасяни до 1,8 млрд. куб. метра природен газ от България към Европа годишно и до 500 млн. куб. метра газ годишно в посока към България. Впоследствие капацитетът ще се увеличава до 3,2 млрд. куб. метра годишно към Сърбия и до 2,5 млрд. куб. метра годишно към България.

От Министерството на енергетиката посочват още, че е започнала и подготовката за получаване на финансиране за втората фаза на проекта. Строителството на междусистемната газова връзка ще се реализира и финансира от ОП „Иновации и конкурентоспособност” 2014 г. - 2020 г., с предвиждан срок за въвеждане в експлоатация до края на 2018 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още