IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Умерен оптимист съм за участие на САЩ в АЕЦ "Белене"

Не става въпрос за голяма военноморска база във Варна, а за логистичен център за натовските кораби, обясни финансовият министър

10:19 | 27.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Координационният център във Варна за натовските кораби ще ръководи всички учения, които се провеждат под натовски флаг в Черно море. Там ще има комуникационна техника и оборудване, свързано с планиране и провеждане на учения в Черно море. Не става въпрос за голяма военноморска база с инфраструктура. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по Нова телевизия.

Горанов бе част от българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов в САЩ, за среща с американския президент Доналд Тръмп. След срещата стана ясно, че във Варна ще бъде създаден координационен център за натовските кораби в Черно море.

„И сега има военни обекти на територията на Варна, става въпрос само за логистика. Там ще има ситуиране на този логистичен център. От там ще се извършва координация и общо командване. Натовски кораби влизат в Черно море със специален режим“, посочи финансовият министър. 

Попитан дали е възможно партньорите ни да не смятат Турция за надежден натовски партньор и да искат да се изнесат към Варна, Горанов отговори: "Те не са възхитени от това, че натовска Турция купува модерни, опасни ракетни установки, това е най-меката позиция, която съм чувал от американска страна".

„България винаги трябва да е нащрек, когато Русия и Турция започнат да действат заедно. Винаги сме били надежден и предвидим партньор на Балканите”, каза още министърът.

По думите му американският президент Доналд Тръмп има задълбочени познания за нашия регион. "Имахме предварително подготвена и Декларация за стратегическо партньорство - енергийна сигурност, отбранителни способности, която бе публикувана и от нашия, и от техния пресцентър. Коментирахме състоянието на региона", каза Горанов. 

Относно съвместни енергийни проекти Горанов заяви, че се очакват американски експерти да оценят това, с което разполагаме. Финансовият министър обясни, че българската страна е представила на Тръмп проекта (за АЕЦ "Белене", бел. ред.).

Според Горанов САЩ може и да вземе участие в проекта за АЕЦ "Белене". „Искахме от американска страна, доколко те могат да се включат, да дойдат експерти по сигурност, които ще видят на място нещата. Умерен оптимист съм, че с включването на General Electric този проект може да се сглоби на разумна цена", каза Горанов.

"Придобихме два руски реактора от последно поколение, които сега са на площадката на АЕЦ "Белене". Имаме желанието, в случай че се появи интерес да се изгради български или смесен проект, който да е икономически рентабилен и да не бъде поставен българския данъкоплатец като заложник, без държавни гаранции", каза министърът на финансите и припомни, че Македония и Черна гора проявяват интерес.

Финансовият министър каза, че покупката на осемте изтребителя F-16 е увеличила разходите ни за отбрана до 3,1% от БВП. „Продължаваме да смятаме, че това беше единствената изгодна сделка за българските ВВС. В Европа има и друг самолет, но той е по-скъп от F-16“, каза Владислав Горанов.

Във връзка с отпадането на американските визи финансовият министър заяви, че темата с визите е на ниво Конгрес и е свързана с изпълнението на определени икономически критерии. По-добра координация на визовите служби могат да ускорят процеса.

„Тръмп е дружелюбен към България. Искаше да извлече колкото може повече по отношение на Борисов“, заяви Горанов в коментар за срещата Борисов-Тръмп, която продължила близо два часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още