IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител

най-грешният възможен инструмент за постигане на справедливост на уязвимите групи хора е чрез промяна на ДДС, твърди финансовият министър

15:42 | 19.06.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител. Това няма да стане нито при намаляване на общата ставка, нито при диференцираните ставки, заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който се проведе в Министерския съвет. Повод за свикването на съвета беше предложените от БСП промени в Закона за ДДС и въвеждането на намалени ставки за косвения налог за продукти и изделия от брашно, месо, мляко и яйца, както и на лекарствата.

Финансовият министър, цитиран от БТА, даде за пример Гърция, където не е е имало промяна на цените след понижението на ДДС. 

От създаването на системата за ДДС всички държави след 80-те години се стремят да постигнат синхронизация и единност на ставките. "Силни синдикати и слаби правителства са довели до тази фрагментация на данъка в Европа и повярвайте, че нито един мой колега финансов министър не е щастлив от това", изтъкна Владислав Горанов. Той бе категоричен, че нито една от целите, описана в мотивите на вносителите, няма да бъде постигната. 

Финансовият министър изтъкна, че намаляването на ДДС задължително ще изисква увеличение на прякото облагане. Според него сегашната система е постигнала баланс и събираемостта е относително добра. Опитът да се преструктурира системата ще доведе до стрес в икономическите субекти и без дори да става въпрос за ефекта върху фиска, добави той.

Владислав Горанов смята, че най-погрешният възможен инструмент за постигане на справедливост на уязвимите групи хора е чрез промяна на ДДС, защото той важи еднакво както за хората с високо материално положение, така и за тези по-ограничени възможности. "През данъците никой не си оправил икономиката и не е постигнал справедливост в обществото, завърши Владислав Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
Какво според теб ще стане ако започне да ни расте дефицита, без да сме в еврозоната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
И как точно намаляването на ДДС за една-две групи стоки, или по-точно казано преразпределението на данъчната тежест ще накара "някой да спре да краде или да си ходи?" Нещо не успявам да схвана връзката между двете. А и ти да не мислиш, че само тук се "гепи с шепи?" У нас дори се крадне твърде кокошкарски: Къщи за гости, апартаменти на занижени цени - какво е това? Никаква дързост, никакъв размах. Добре че поне една банка обезкостиха, та се отсрамихме пред съседите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
Значи също някой да спре да краде или да си ходи принудително, защото няма да го пуснат в еврозоната от където да гепи с шепи (и неговите крадливи бра'чеди.. ония дето ги бие на почивки и са му съседи някъде в района на Банкя).България е много богата държава, със също толкова много крадливи политици.Иначе да.. в нормални условия или дефицит или данъци. Нашия случай обаче не е такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
То дай никакви данъци да не плащаме, ама бюджетът да не е мандра? Намаляването на приходите от ДДС значи или дефицит, или по-високи преки данъци. Популизъм хазна не пълни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
Значи дебелото момче пуска една фъсня, а неговото приятелче маже отгоре.Ок, ако хляба е 1.20 с ДДС, а утре ДДСто върху 'ляба стане 5%, а 'ляба остане 1.20, къде са другите 15 стинки се пита в задачата.Или да не питам - ще отидат за дарение/рекет на Партията.., че вече е официално.Мога да се обзаложа, че промените за партийните субсидии на левче ще ги приемем .. с ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
doba
преди 4 години
Големи данъчни реформатори станаха всички.Допреди месец ДПС и дума не даваше да се каже на тая тема. Държеше да има еднаква ставка въпреки преструвките на червените, че го искат.В един момент липсващият от месеци мамин-златен се появява с бомбата си ДДС на хляба да е 5%?Циркът не е случаен и цели да прикрие 'случки' на по-високи нива.Лично аз съм привърженик на единна ставка, като първа крачка трябва да е вдигането на ДДС на туризма и хазарта също на 20%. Не виждам причина да са по-приливигеровани от останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
karadjata
преди 4 години
Трябва да се намали ДДС за сметките за ток, вода, парно, природна газ, горива(бензин, дизел, пропан бутан) на не повече от 10%. И е наложително да се увеличи прага за регистрация по ДДС от сегашните 50 000 лв. (повече от 20 години е така) на поне 200 000 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
caller
преди 4 години
И защо да няма нужда от диференцирано ДДС за храните? Нека да кажем на ЕС, че са се объркали и нека и те да премахнат ниското ДДС за храни и лекарства. Бива ли така всички в ЕС да се заблуждават, а ние да си траем и да не им кажем че много са се объркали?Да правим Горанов да им обясни че са *** и бъркат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
das
преди 4 години
Ама разбира се, смъкването на ДДС няма да намали цената. Защото ДДС-то е косвен данък и се плаща от крайния потребител, поне такава беше мантрата на минфина преди време. И нищо, че навсякъде в ЕС, включая и в Румъния, ДДС-то за стоки от първа необходимост, вкл. храна, е с по-ниска ставка. Хвала на БГ демокрацията и експлоатацията. Ура ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още