IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Целта на избора между държавно и частно осигуряване е повече демокрация

Ще препоръчаме на пенсионните дружества да информират хората и да бъдат по-активни, заяви финансовият министър

19:37 | 16.12.14 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов: Целта на избора между държавно и частно осигуряване е повече демокрация

„Целта на предложението всеки работещ да може да избира дали да се осигурява в системата на НОИ или в частно пенсионно дружество е постигането на повече свобода на избора и демокрация“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов след срещата си с Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която се проведе днес в Министерството на финансите.

„Спекулациите и създаването на напрежение около тази тема от заинтересованите от тези процеси е грешка, защото се създава впечатление, че някой се притеснява от този избор, а няма нищо по-хубаво от свободата на избора“, допълни министър Горанов.

„Ние няма да препоръчаме на никого нито да стои, нито да се маха от фонда, който е избрал, ние ще препоръчаме пенсионноосигурителните дружества да информират хората и да бъдат по-активни“, коментира още финансовият министър.

На срещата бяха дискутирани актуалните промени в законодателството, които правителството е предприело, бъдещите намерения по отношение на пенсионната реформа, които предстоят активно да се обсъждат до 31 март 2015 г., въпросите, свързани с размера на минималната работна заплата и механизма за нейното определяне, както и бъдещото партньорство на МФ с новия председател на една от големите работодателски организации в страната.

Дочусчиев заяви, че „КРИБ ще подкрепи правителството в по-голямата част от промените, ние сме за запазване на максималната осигурителна тежест, както и за увеличение на МРЗ, но при положение, че това бъде обвързано с фиска, настояваме и за намирането на формула, по която тя да се определя“.

„Много е важно особено за стабилността на страната, така както политическите партии положиха усилия за създаването на правителство, за да гарантират спокойствието и развитието на икономиката, така и всеки, който има претенции да дава обществени оценки, да е ясно легитимен и да се знае кого представлява. Ще говоря с колегите от правителството, но не виждам аргумент, ако има някакви съмнения дали добре е структуриран Националния съвет за тристранно сътрудничество, да преразгледаме кой кой е вътре в него“.

Това е отговорът на финансовия министър Горанов на анонса, който Кирил Домусчиев направи след срещата в МФ, че КРИБ са изпратили писмо до министър-председателя за подкрепа на усилията им да се види каква е представителността и какви са резултатите от последното преброяване на национално представените работодателски организации, за да е ясно кой кой е в социалния диалог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

43
rate up comment 1 rate down comment 0
Тъпо парче
преди 9 години
cokrat1 ли си, straho ли си....сашо ли си, каква форма на шизофрения е да со отговаряш сам - не знам, ама спри да го пробутваш тоя кирлив блог, пълен с грешки и глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 4
cokrat1
преди 9 години
Единствения гарант за получаване на някаква пенсия/дай боже ГОЛЯМЯ/ може да бъде само държавата. ЧПФ-то не може да гарантира 100% нищо!!! ...ако ще да инвестира не в Азия, а и на МАРС даже...ха..ха... Никога не забравяйте 1996-1997 година когато народа беше поставен на кота 00000...Всички пари трупани дотогава изгоряха!!!! Една позната беше натрупала 30 000 лева за апартамент...но получи след ...БЕДСТВИЕТО -БСП-ВИДЕНОВ...30 ХЛЯБА ЗА ТИЯ ПАРИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Евала пич. Точно и ясно :)Само бих добавил, не само системата на Бисмарк а ВСЯКА пенсионна система работи САМО в такива условия. В обратни условия (на каквито сме свидетели) разликата е не коя колко работи а коя колко НЕ работи.Единствения начин да имате пенсия, е да намерите ЧЕСТЕН пенсионен фонд, който инвестира в Азия ( Китай, Индия, Индонезия, Виетнам...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 9 години
Сега, предлагам да изясним няколко основни положения. Бащата на разходо-покривния тип система е Бисмарк. Системата е въведена в Германия. Следователно да погледнем към Германия, където случайно или по-скоро нарочно живея. Тук поради демографският срив, който се очаква да удари най-силно системата в следващите 10-15 г., ясно се каза на хората, че от да го нарека пак НОИ, може да се очаква само минимално заплащане. Който иска повече - сам да се грижи. За най-бедните държавата "подпомага" определени пенсионни продукти. Всички те, без изключение, се оказаха разбира се далавера под натиска на лобитата и корумпирани политици. Да спомена само, че и това "подпомагане", си е преразпределение. Извод: Системата на Бисмарк работи само и единствено тогава, когато има висока раждаемост в комбинация с добро образование и работеща икономика, както и не особено висока продължителност на живота след пенсия. Ако тези фактори, без изключение, не са изпълнени, то получаваш само един минимум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ако си мислиш, че не си егоист, значи си такъв лицемер, че сам си вярваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 9 години
Мисля, че и в друга тема съм ти казал, че ти си едно голямо егоистично "***"....ЕТО СЕГА ГО ПОТВЪРЖДАВАМ ПАК. Ти си голям егоист. Готиното е, че от теб не зависи какъв модел да се приложи. Ти явно не разбираш съвременния обществен живот...затова, бегом в пещерата!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Чекай сега Сократе. Правителството ми обяснява че това е ОСИГУРИТЕЛЕН модел, демек .. внасям за себе си не за сегашните пенсионери. После, прости ми, че предпочитам да дам парите директно на родителите си, вместо на НОИ, за да могат преди да стигнат до родителите ми, от тях да намажат 4 сърдити лелки служителки на НОЙ плюс двама мними инвалида и 2 *** с 0 години трудов стаж и социална пенсия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 0
cokrat1
преди 9 години
Алооо... В НОИ след десетки години ще ми сметат по коефициент за прослужени години в зависимост от инфлацията и кога на какви нива съм се ....а, ти сигурен ли си, че ще доживееш до пенсия...."виждам", че не си....шегичка бе "брато"...но има го и тоя вариант нали!!!! Така, че внасяй сега за днешните пенсионери....щото както са 2,3 милиона ....ако се ядосат...по-добре да не ти разправям какво може да стане!!!! Интересите на младите и старите винаги ще са противоречиви!!!! Държавата е затова...да ги балансира по някакъв начин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
А що се отнася до Каролев дето посъветвал хората да спестяват, то това е очевидно и за слепите, ама въпроса е как да си опазиш стойността спестяванията от инфлацията, Как ТееБе, МВФ, МФ, и Т.Н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Хи хи, абе тука голям смях. Като почнеш от изказването на министъро и стигнеш до почти всички коментари.Импе, полека брат ше земеш да се гътнеш. То не беше ***, то не беше *** ... много си личи че директно ти дърпат килимчето изпод краката :)А тия дето обясняват как фонда ме краде а НОИ не ... :DПрекалено явно виждам как държавата окраде парите за пенсия на родителите ми, за да и вярвам. Във фонда поне виждам една сума която знам колко е. В НОИ след десетки години ще ми сметат по коефициент за прослужени години в зависимост от инфлацията и кога на какви нива съм се осигурявал и ще ми кажат ами полага ти се.. о!о щото основното ще е КОЛКО хора плащат в НОИ към тоя момент, а те ще са много по-малко от сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още