IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният прокурор ще докладва за работата на Бюрото по защита на свидетели

Народното събрание отхвърли създаването на комисия за подслушване на хора в предизборната кампания

15:42 | 04.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Народното събрание задължи главния прокурор до 14 дни да докладва за работата на Бюрото по защита на свидетели, което е на негово пряко подчинение. Това решиха депутатите по предложение на „Демократична България“.

В края на юли се разбра, че Държавната финансова инспекция е започнала проверка на разходите на Бюрото за защита на свидетели. На 23 юли служебните министри на правосъдието и на вътрешните работи изнесоха информация, че съгласно отчет на главния прокурор през 2020 г. бюрото не е осъществявало защита на свидетели, каквато е основната му функция по закон. Същевременно бюджетът му беше увеличен в последните години, изтъкват вносителите. Те посочват, че гражданите имат правото да знаят за какво се харчат парите им, след като вероятно те не се използват за защита на застрашени свидетели.

„Наистина това бюро се превърна в една лична гвардия на главния прокурор и е част от цялата инфраструктура на злоупотреба с власт, на безконтролност, на репресивност, която беше изградена през годините в рамките на съдебната власт“, заяви председателят на парламентарната група на обединението Христо Иванов, цитиран от БНР.

Той посочи световната практика формите на сложна престъпна дейност успешно да се преследват чрез използването на защитени свидетели. “Фактът, че такива липсват, а бюрото защитава един човек - главния прокурор, е една институционална перверзия, която трябва да прекратим”, заяви Иванов. Той увери, че Гешев не бива да се притеснява, защото бюрото ще продължи да го обслужва, но в друго качество.

Според ДБ в звеното има 60 нови служители при положение, че интензивността на работа е намаляла.

С решението депутатите са категорични, че общественият интерес налага да се изискат писмените отчети на главния прокурор по изпълнението на специалната защита на свидетели. 

Преди това парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС за създаване на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства за СРС, използвани от МВР спрямо граждани в предизборната кампания за 46-ото Народно събрание.

"За" създаването на комисията гласуваха 82-ма народни представители, "против" - 69 "въздържали се" - 64, с което предложението бе отхвърлено. От ГЕРБ предлагаха комисията да работи в срок от три месеца и да бъде формирана на паритетен принцип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още