IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гешев разпореди специален надзор на разследванията, свързани с къщите за гости

Надзорът ще осъществяват апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново

12:57 | 07.01.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново вземане на специален надзор на 23 досъдебни производства за престъпления, свързани с финансирането на къщите за гости.

Гешев е разпоредил по всяко производство да бъде определен наблюдаващ прокурор, който да оказва методическа и организационна помощ на колегите си от първоинстанционните прокуратури, ръководещи разследванията, съобщават от държавното обвинение. 

Проверки на общо 746 къщи за гости започнаха през април 2019 г. Въпросните обекти са финансирани с евросредства.

Към момента на територията на страната са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения с цел да бъде получено финансиране от фондове - 11 от Софийската градска прокуратура, 3 - от Окръжната прокуратура в Монтана, 2 - от Окръжната прокуратура във Велико Търново и по едно в Хасково, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Плевен, Силистра и Варна. По всички останали случаи продължава извършването на проверки.

Главният прокурор ще продължи да следи произнасянията на прокуратурите в страната и ще указва вземане на специален надзор върху всяко новообразувано досъдебно производство за престъпленията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и др. престъпления от общ характер, при финансиране на т. нар. къщи за гости, съобщават още от прокуратурата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още