IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германска компания строи първи завод за автомобилни компоненти край Кюстендил

Предприятието на VolaPlast ще заработи през 2021 г., като първоначално ще назначи 30 души, а в последствие персоналът ще се увеличи до 100-120 души

10:59 | 23.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Община Кюстендил</em></p>

Снимка: Община Кюстендил

Първият завод за автомобилни компоненти в региона се строи край Кюстендил, съобщават от общината.

Инвеститор е германското дружество VolaPlast, за което това е първото предприятие извън Германия.

Компанията е основана през 1961 г. и преработва пластмаса. Тя произвежда пластмасови детайли за автомобилната индустрия – компоненти за системи за почистване на предните стъкла, накрайници за разпръскване, компоненти за горивни помпи, покритие за метални части. Дружеството произвежда и асемблира цялостни системи за оптични влакна, манометрова технология, офис комуникация, медицински технологии.

Предприятието в Кюстендил ще се намира в западните покрайнини на града, непосредствено до Околовръстния път. В близост ще се изгражда и жп магистралата София – граница със Северна Македония, която е част от паневропейския коридор №8, стигащ до адриатическото крайбрежие през Албания.

Парцелът е с площ 17 хил. кв.м, строителството се осъществява от „Бараж Груп“.

Сградата – производствена, складова и административна, трябва да бъде завършена през 2021 година, когато  ще започне и производството.  В завода ще се произвеждат технически пластмасови детайли и ще се монтират автостъклоизмиваща система за различни автомобилни производители в Европа.

Първоначално ще бъдат наети 30 служители, а в бъдеще работната сила ще се увеличи до 100-120 души. Компанията вече набира ръководния персонал и специалистите, а най-късно през есента на тази година ще започне и подбор на работниците.

Това е първата инвестиция от подобен мащаб и в индустрията за производство на автомобилни компоненти в Кюстендил. Цялата област изостава по развитие от останалата част на страната, с намаляване на трудоспособното население, по-ниско заплащане, слабо усвояване на европейски средства и инвестиции, слаби резултати от образованието, според последния доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) „Регионални профили“.

Максимална оценка икономистите дават за режима на местни данъци и такси, който според тях е най-благоприятният в страната, с най-ниски данъци и такси през 2017 г.

БВП на човек от населението в областта е 7274 лева спрямо средно 12 339 лева за България, като данните са за 2015 г. Средната годишна брутна заплата в областта през същата година е 7486 лева при 10 535 лева за страната, т.е. заплащането гравитира близо до минималното възнаграждение. През 2016 г. доходът на лице от домакинството в областта е 4555 лева средно, което е с 12% под средното за страната. Чуждите инвестиции са почти 10 пъти под средното за България спрямо населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още