IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия, Русия и Израел са големите пазари за българския туризъм

Вътрешният туризъм ще е ориентиран не към морето, а към къщите за гости, очаква Димитър Попов, от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти

10:15 | 21.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Без отварянето на границите туризмът просто не може да се възстанови. Доста туроператори у нас ще са изправени пред фалит. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес", Димитър Попов, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

"Загубите за туризма е трудно да бъдат изчислени. По отношение на международния туризъм има значение дали те ще се пресмятат от 1-ви юли или 1-ви август", коментира той и подчерта, че има директива, според която туроператорите са длъжни да върнат парите на клиента при неосъществени пътувания. "В условията на коронавируса обстоятелствата не са нормални и изведнъж туороператорите, които работят с изходящ туризъм, са изправени пред огромен ликвиден проблем", допълни той.

Според Попов най-потърпевши от ограниченията заради коронавируса са градските хотели, но ски хотелите са  сред най-малко засегнатите.

Представителят на АБТТА очаква слаб летен сезон в нашата страна.

"Може би ще има раздвижване на вътрешния туризъм – но не към морето, а в посока къщите за гости“, очаква Димитър Попов, но напомни, че част от българите вече са използвали своите отпуски.

Той посочи, че Германия, Русия и Израел са големи пазари за българския туризъм. „Доста държави ни считат като сигурна дестинация, включително в ситуацията с коронавируса", подчерта представителят на АБТТА.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още