IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще проверява назначенията на роднини

Ако депутатите не приемат оставката на Делян Добрев днес, той пак ще я подаде

11:12 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ГЕРБ ще проверява назначенията на роднини след скандала, станал известен като Кумгейт, заради който оставка от всички свои постове подаде Делян Добрев, стана ясно от пресконференция на премиера Бойко Борисов в Евксиноград преди заседанието на кабинета.

Борисов обясни, че в следващите дни ще събере на заседание Изпълнителната комисия на ГЕРБ и „ако някъде има подобни назначения, те ще трябва да си отидат“. „2009 година, когато дойдохме на власт, обещахме, че няма да има родниниски назначения", припомни той.

„Длъжни сме да покажем, че оставката е морален акт“, коментира министър-председателят.

Борисов посочи, че членовете на ГЕРБ искат Добрев да остане. „Да, има братовчедка, сложил си е подписът като кум. Темата как е управляван града (Хасково – б.ред.) не стои“, каза той.

Премиерът допълни, че днес сутринта е говорил с Добрев и той го е уверил, че ако днес депутатите не приемат оставката му, той отново ще я подаде.

"Дали Делян Добрев ще иска да стане кмет, не знам, но моралното е кметът Добри Беливанов да подаде оставка и да се направят нови избори в Хасково. Това е демокрацията и най-добрият начин да се изчисти дадено име", настоя Борисов.

Що се отнася до отношенията му с президента Румен Радев, Борисов посочи, че двамата имат „прекрасен диалог“.

„Радев може да ме държи отговорен, ако аз или мой министър сме уронили престижа на неговата инстигуция. България е парламентарна демокрация. В НС всеки ден е битка, всеки глас е важен, всеки ден. Ако тръгна със същия тон за така наречените беквокали – нима Елена Йончева не беше шеф на неговия пресцентър, това не се дава на всеки, да ръководи медийния ти образ. Не знам тя алт ли е, тенор ли е, сопрано ли?", коментира той.

"Мъжките разговори ги оставам за г-жа Нинова. Така Борисов отговори на въпрос защо не седне "по мъжки" с президента Радев да поговорят.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още