IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ държи на намаляването на партийната субсидия на 1 лев

Няма да се въвеждат преференциални ДДС ставки

11:33 | 25.06.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ГЕРБ държи на намаляването на партийните субсидии до 1 лев на получен глас.

Това стана ясно след проведения днес Коалиционен съвет.

"Ние сме поканени на разговори от Обединени патриоти, които те ще инициират с всички политически партии в парламента, и сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Там трябва да се направят необходимите промени, защото сега министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии, а всичко това трябва да отиде в Закона за политическите партии“, коментира премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след заседанието, предава БНР.

Още тази седмица парламентът ще има нов кръг от консултации между политическите сили за размера на дъравната субсидия за партиите, реши съветът на управляващата коалиция.

На заседанието е взето и решение да не променят данъчните закони в рамките на мандана, т.е. няма да има намаляване на ДДС ставки за продукти от първа необходимост.

„Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на Коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече“, посочи Борисов.

Партньорите в управлението - ГЕРБ и Обединени патриоти, обсъдиха  размера на партийната субсидия, след като правителството предложи намаление на парите за партиите от сегашните 11 на 1 лев за спечелен глас. Коалиционният съвет се събра, след като миналата седмица парламентът отложи гласуването на промените в Закона за държавния бюджет.

Патриотичните формации подкрепиха на първо четене в парламента правителственото решение за 1 лв. държавна субсидия, но поискаха прецизиране на текстовете преди окончателното гласуване. За свикването на спешния Коалиционен съвет настоя лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който днес допусна, че е възможно разногласията в управляващата коалиция по темата партийни субсидии да я разклатят. Преди началото на коалиционния съвет той каза, че темата трябва да се отложи във времето.

„Ще потърсим някакво разумно решение. Възможно е и да не постигнем общо решение, но ще се опитаме да го направим. Много прибързано бяха взети решенията във всяка една от партиите и мисля, че е нужен малко по-обширен, мащабен диалог и консултации“, отбеляза Симеонов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 4 години
за религиите има, а за партиите да няма!?!Бг падна до нивото на Саудитска Арабия!Сега има един Пеевски, без субсидии за партиите ще има 250 Пеевски - по един зад всеки народен представител!А някой ще могат да си пазаруват и по цели групи народни преставители...както Американските не правителствени организации, като на Коч братята например и т.н.Фашизъм здравей, добре дошъл у родна България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
minerals
преди 4 години
Държат те и после такова извиване на ръцете на бизнесмените ще пада, не ми се мисли!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още